Ugrás a fő tartalomra

KÖNYVAJÁNLÓ Dragomán György: Máglya

Sziasztok!

Ma egy olyan könyvről fogok írni nektek, amit elég sokáig kerülgettem. A helyzet az, hogy nem sokszor olvasok magyar íróktól, meg tulajdonképpen nem is vagyok otthon a komolyabb művekben. Én általában megmaradok az Agatha Christie-knél meg hasonlóknál. Először egy osztálytársamtól hallottam róla, aztán már máshol is felfigyeltem rá. Egy hónap múlva úgy döntöttem, hogy kikölcsönzöm a könyvtárból, és újabb két hét múlva neki is kezdtem. 

Információk


Az író

Dragomán György, kortárs író 1973-ban született Marosvásárhelyen, 1988-ban települt Magyarországra családjával. Felesége Szabó T. Anna költőnő, akivel két közös gyermekük van. A fehér király című könyvét több, mint harminc nyelvre lefordították. Művei:

- A pusztítás könyve (2002)
- A fehér király (2005)
- Oroszlánkórus (2015)

(És persze rengeteg elbeszélés és novella.)

A könyv

Műfaj/Kategória: kortárs, családregény
Korhatár: - 
Szemszög: E/1, néha E/2
Kiadó: Magvető 
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 444
Ár: 3990 Ft
Molyértékelés: 89% (285 csillagozás)
Fülszöveg:
"Mi ​​történik, amikor egy ország felszabadul? Mindenki megkönnyebbül hirtelen, vagy cipeljük magunkkal a múltunk súlyát? A diktátort fejbe lőtték, rituálisan elégették az elnyomás kellékeit, de a titkokra nem derült fény, a régi reflexek pedig működnek tovább. Bármikor kitörhet újra az erőszak, mert a temetetlen múlt még fájdalmasan eleven. A tizenhárom éves Emma erős lány, tele kamaszos vadsággal. Egyszerre vesztette el az otthonát és a szüleit, de váratlanul felbukkanó nagyanyja magához veszi. Új életében mindennek tétje van: a gyásznak, a barátságnak és az első nagy szerelemnek, bármely pillanat magában hordja a katarzis lehetőségét. Emma a boszorkányos nagymamától tanulja meg a hétköznapok mágiáját és a sorsfordító szertartásokat, ám a saját ereje még ennél is nagyobb: ő talán képes nemet mondani a történelmi bűnre, és kilépni a soha-meg-nem-bocsátás véres örvényéből. A regény családtörténet és történelmi tabló egyszerre. A nyelve sűrű, mégis egyszerű, a részletek varázslatos intenzitása sodró és izgalmas történetté formálódik, leköti és nem hagyja nyugodni az olvasót. A gyermek mindent látó szeme, a kamasz mohó testisége és a felnőtt józan figyelme szövődik össze benne érzéki és érzékeny szöveggé. Rákérdez a titkokra és felébreszti a titkos tudást."
A véleményem

A történet

A cselekmény tulajdonképpen egészen Emma köré épül. Nehéz megnevezni a főszálat, mert annyi mindenről van szó benne. Tipikusan az a történet, ami mintha alkalmazkodik magához az emberhez is: ha kell, felpörög, máskor viszont lassúvá, hömpölygővé válik, de mindig magával ragad.

Néha a volt az érzésem, hogy egyes részletek csupán az esztétika miatt kerültek bele a könyvbe, de motoszkált bennem a gondolat, hogy talán még egyes mozzanatok fontosak lehetnek. Mikor becsuktam a könyvet, kiderült, hogy tévedtem. Ez viszont nem akkora gond, mert nemcsak szép, de elgondolkodtató is a történet, tele van mágiával és érzelmekkel.

A stílus ezenfelül igazán különleges. Egyrészt a szerkesztés is érdekes, mert hiába keres az ember egy-egy párbeszédet, nem talál. Gondolatjelek, idézések nélkül, csupán Emmán keresztül látunk, hallunk, érzünk mindent. Ezenkívül a szövegben rengeteg az ismétlés, a párhuzamok, ettől folyamatos, gördülékeny, olykor egészen sietőssé válik a szöveg. Rengeteg benne a találó hasonlat és a metafora. Másik különlegessége a könyvnek, hogy néhány oldal erejéig E/1-ből E/2-be vált. Ettől sokkal személyesebbé és nyomatékosabbá válik a mondanivaló. 

A karakterek

Emmát szörnyű veszteség érte, de nehogy azt higgyétek, hogy egy pillanatra is olyan nyápiccá válik, mint ahogy manapság minden második könyvben a szereplők. Dacára annak, hogy a szülei meghaltak és ott kellett hagynia a megszokott környezetét, erős marad. Nem kimondottan humoros, de kiáll magáért, gyönyörű és kellőképpen hiú is. 

A Nagymama titokzatos, egészen furcsa személyiség. Szerettem, mert szigorú volt, de kedves és gyengéd is. Emmával végig elnézően viselkedett, és bár olykor rosszul viselkedett, szerintem egy abszolút rendes, szépen kidolgozott karakter lett. 

Kinek ajánlom?
- aki szereti a terjengős, de egyszerű stílust
- akit érdekel a rendszerváltás korára kíváncsi
- aki olvasna egy lebilincselő könyvet

Ti ismeritek Dragomán György könyvét? És más történeteit? Ajánlanátok? Véleményeiteket, gondolataitokat, észrevételeiteket írjátok meg kommentben!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

Sorozatajánló - My mad fat diary

Sziasztok! A mostani sorozatajánlót csak az első évad alapján írom meg, és nem csak azért, mert még nem tudtam végignézni (lehasználtam az adatforgalmat mindenhol a házban), hanem azért is, mert maximálisan biztos vagyok abban, hogy a következő két évadot is imádni fogom. 

Fandom, ship, canon avagy legyünk fangirlök együtt!

Sziasztok! Kriszti vagyok, 17 éves és fangirl. Legalábbis félállásban biztosan. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mi tesz valakit fangirlé és az is kérdéses, hogy mitől lesz valaki könyvmoly. Tulajdonképpen annyira szubjektív minden ilyesmi, hogy inkább kívülállónak tekintem magam, meg amúgy is: miért kéne mindent és mindenkit kategorizálni? Az viszont igaz, hogy néha nem árt, ha egy kicsit elrendezzük magunkban a dolgokat. Mielőtt még abba a hibába esnétek,  hogy netán egy kedves kis oktató jellegű bejegyzéssel érkeztem, figyelmeztetek mindenkit: ez a poszt elsősorban arról szól, hogy mit gondolok én azokról a dolgokról, amik egy fandomban teljesen természetesek és/vagy amikről folyton megy a vita. Essünk is neki, mert ez egy hosszú-hosszú bejegyzés lesz! Lényeges megemlíteni, hogy a következő kifejezések többnyire a fanfictionökre jellemzőek, de sokszor használatosak azok körében is, akik például nem írnak vagy olvasnak ilyet, csak szeretnek egy-egy sorozatot/könyvet st