Ugrás a fő tartalomra

Maros Edit: A Hűvösvölgyi suli

Sziasztok!

Nemrégiben két nagy sikerű ifjúsági könyvet is volt szerencsém elolvasni. Mindkettő egy sorozat része, és nem is az első. Az egyik a D.A.C. volt, aminek immáron a 3. kötetét vettem kézbe, a másik pedig a Hűvösvölgyi suli, amiből az utolsó előtti részt olvastam el. Nyugodjatok meg, ezeknek mind ismerem az előzményét (oké, a D.A.C. 2-t nem bírtam végigolvasni, de erről majd később.), de azokat még a blog megnyitása előtt olvastam, ezért úgy döntöttem, hogy írok egy hosszabb, átfogóbb bejegyzést a sorozatról, és a 6. részről majd csak a poszt második felében hallhattok. Ezen terveim miatt is szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy ezentúl a bejegyzés komoly SPOILEREKET fog tartalmazni, tehát mindenki csak saját felelősségre olvassa!


A Hűvösvölgyi suli mint ifjúsági könyvsorozat

Mivel ismertek engem annyira, hogy tudjátok, ha egy hosszabb bejegyzést szentelek valaminek, akkor az valószínűleg rossz, nem is áltatnám a friss olvasókat sem, rögtön elkezdeném sorolni a problémáimat, hogy aztán a felháborodást követően elmondhassam a pozitív véleményemet is. Tehát a következőek a problémáim a könyvsorozattal:

1. DIDAKTIKUS

Elnézést a nagybetűért, de szerintem ez a legégetőbb probléma. Ugyanis a kamaszok a szüleiktől sem viselik el azt, ha óvatosságra intik őket a szexszel kapcsolatban, vagy éppen az alkoholról pampognak. Kell ez nekik még egy szórakoztató olvasmány esetén is? Mindenki azt várja, hogy azt mondjam: NEM, de ki kell titeket ábrándítanom. Igen, kell. A könyvek nevelnek, és nem, nem helyes, ha egy tizennégy éves lány arról olvas, hogy a szex csak testiség, minden hétvégén vedelni nem káros, és hogy rászokni a cigire menő. Persze erről is írhatnak könyvet, mert vannak ilyen mentalitású fiatalok, és szerintem nem baj, ha valaki életszerű történetet szeretne alkotni, de egyezzünk meg abban, hogy ezeket néhány naiv és felelőtlen gyereknek nem kéne a kezében tartania. Tehát nem az a gond, hogy didaktikus, hanem hogy DIDAKTIKUS. Oké, ezt nem biztos, hogy értitek, szóval megmagyarázom. Az első részben például folyamatosan olyan kioktatót megjegyzésekkel szembesülhetünk elsősorban Dóri narrációja által, hogy azon sem lepődnék meg, ha egy felvilágosítókönyvből másolták volna ki. Idézni sajnos nem tudok, de a tizennégy éves lányok szilveszterkor kissé becsiccsentve olyan dialógusban vesznek részt, hogy szerintem a Segítség, bajban vagyok! pszichológusa is csak elismerően bólogatna közben. Az írónő konkrétan kiszól a karakterein keresztül, csakhogy a fejünkbe verhesse, hogy védekezni kell, és hogy olyannal kell elveszíteni a szüzességünket, akit szeretünk, stb. 

2. Smileyk, chatek és egyebek

Ezt gondolom a Szent Johanna Gimiben sem szívelte senki. Nem tudom, hogy Dórinak miért kell így kifejeznie az érzéseit, de szükségét érzi annak, hogy minden harmadik mondata után tegyen egy mosolygós smiley-t. Ez egy naplóregényben is fura és zavaró, de egy olyanban, ahol Dóri csak szimplán elmeséli az életét, egyenesen bicskanyitogató. A bevágott chatek sem tetszenek annyira, főleg, mert ott végképp hanyagolják a nyelvtani szabályokat, például a mondateleji nagy kezdőbetűket. Az egyebek alatt főleg a halmozott írásjeleket értem, amiben a könyv szintén bővelkedik. Nem kell kifejtenem, ugye?

3. Humor

Nem szeretném ezt nagyon méltatni, mert ez egy szörnyen szubjektív téma, amit teljesen felesleges boncolgatni. Van, akinek tetszhet Dóri ügyefogyott humora, de nekem speciel nem jön be. 

És mi tetszett a könyvben?

1. Realitás

Mert voltak, akik ittak, buliztak, szexeltek. Olyanok is, akik elváltak, szakítottak, elköltöztek, összejöttek, reménykedtek, nagyot estek. És még olyanok is, akik jól jártak, méghozzá abszolút érdemtelenül. 

2. A karakterek

Nehogy bárki is azt higgye, hogy Nórira és Dórira gondolok! Nem. Őket nem igazán kedveltem, bár van bennük fantázia, és nem annyira papírmasék, mint egyes könyvsorozatokban egyes karakterek. Én például Attilát nagyon szerettem, mert érett és felelősségteljes fiú volt, aki valahogy nagyon jól illett a képbe. A Dórival való szakításuk (én megmondtam, nem?) jól összehozott jelenet lett, korrekt és karakterhű. Karesz szintén egy jól eltalált szereplő, őt is nagyon kedveltem. Számomra ők képviselték a való életet a sorozatban, és nem a tipizált karakterek által mozgatott világot. 

A Hűvösvölgyi suli 6. 


A könyvről

Szemszög: E/1
Műfaj:  romantikus (?), ifjúsági
Kiadó: Studium Plusz
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 370
Ár: 2999 Ft
Molyértékelés: 84% (55 csillagozás)
Fülszöveg:
"Két hónap nem túl hosszú idő, mégis elegendő lehet egy megfejthetetlen érzés kifejlődéséhez, egy régi barátság megingásához, vagy épp egy szilárdnak hitt kapcsolat szétrobbantásához. Na és persze mindezek mellett olyan életbevágóan fontos tanulságok elsajátítása is belefér, mint például hogy tél közepén simán kitörhet a tavasz, hogy tesiórán nélkülözhetetlen kellék a váltózokni, hogy a bőrfeszesítés alapos körültekintést igényel, csakúgy, mint teaivásban fogadni, vagy hogy – bár ez igen meglepő – a legrettegettebb tanár is emberből van.
A HŰVÖSVÖLGYI SULI immár tizenhét éves ikrei gőzerővel haladnak az énekesi, illetve írói pálya felé vezető rögös úton, melyet titkok, félreértések, szerelmi háromszögek, valamint felelősségteljes döntések öveznek."
A sorozat további kötetei: Hűvösvölgyi suli 1., Hűvösvölgyi suli 2., Hűvösvölgyi suli 3., Hűvösvölgyi suli 4., Hűvösvölgyi suli 5., Hűvösvölgyi suli 7. 

A történet

Most nem szeretném túl hosszasan ecsetelni Dóri bénázásait, na meg a kiszámítható románcát, mert úgyis mindenki tudja, mi lesz a vége, nem? Ugyanaz, mint eddig: boldogság. Inkább azt említeném meg, hogy Maros Edit mennyit fejlődött. Oké, akkorát azért nem, hogy tényleg igazán jó és izgalmas legyen a történet, de annyit azért igen, hogy látszódjon. Például a humora ennek a könyvnek sokkal jobban tetszett, mint az eddigieké, a szerelmi szál is izgalmasabb volt, illetve a didaktikus hangvételből is lejjebb vett. Nem tudom, ki hogy van vele, de ezt még tudtam is élvezni. Ráadásul... KOMOLYAN A 360. OLDALIG KELLETT HÚZNI AZT A NYAVALYÁS DOLGOT? Elnézést, kikívánkozott. 

Kinek ajánlom?
- aki szereti a hosszú könyvsorozatokat
- aki fiatalokról olvasna
- aki szereti az ügyetlen főszereplőket
- aki szereti a gimis történeteket

Elnézést, hogy ez egy ilyen össze-vissza poszt lett, illetve azért is, mert a következő is az lesz, amelyben a D.A.C.-ról és egy pikánsabb témáról fogok írni. Remélem, azért még olvasható volt a bejegyzés, és mint mindig most is vannak hozzátok kérdéseim: Ti olvastátok a sorozatot? Mit gondoltok róla? És a gimis regényekről? Szent Johanna Gimi, D.A.C., Egy ikerpár titkos naplója stb.? Írjátok meg kommentben a véleményeiteket, gondolataitokat, észrevételeiteket! Köszönöm a figyelmet :) 

Megjegyzések

  1. Hali. Bocs hogy egybol rakerdezek, de nem tudtal volna osszehozni egy velemenyt hogy hogyan segitett a Huvosvolgyi Suli sorozata a szemelyes fejlodesedben?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

Sorozatajánló - My mad fat diary

Sziasztok! A mostani sorozatajánlót csak az első évad alapján írom meg, és nem csak azért, mert még nem tudtam végignézni (lehasználtam az adatforgalmat mindenhol a házban), hanem azért is, mert maximálisan biztos vagyok abban, hogy a következő két évadot is imádni fogom. 

Fandom, ship, canon avagy legyünk fangirlök együtt!

Sziasztok! Kriszti vagyok, 17 éves és fangirl. Legalábbis félállásban biztosan. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mi tesz valakit fangirlé és az is kérdéses, hogy mitől lesz valaki könyvmoly. Tulajdonképpen annyira szubjektív minden ilyesmi, hogy inkább kívülállónak tekintem magam, meg amúgy is: miért kéne mindent és mindenkit kategorizálni? Az viszont igaz, hogy néha nem árt, ha egy kicsit elrendezzük magunkban a dolgokat. Mielőtt még abba a hibába esnétek,  hogy netán egy kedves kis oktató jellegű bejegyzéssel érkeztem, figyelmeztetek mindenkit: ez a poszt elsősorban arról szól, hogy mit gondolok én azokról a dolgokról, amik egy fandomban teljesen természetesek és/vagy amikről folyton megy a vita. Essünk is neki, mert ez egy hosszú-hosszú bejegyzés lesz! Lényeges megemlíteni, hogy a következő kifejezések többnyire a fanfictionökre jellemzőek, de sokszor használatosak azok körében is, akik például nem írnak vagy olvasnak ilyet, csak szeretnek egy-egy sorozatot/könyvet st