Ugrás a fő tartalomra

Miért szeretek németet tanulni?

Sziasztok!

Ma is egy személyesebb témáról írnék, de van ebben egy kis reklám jelleg is, mert remélem, hogy egy kicsit népszerűbbé tehetem ezzel a német nyelvet. Nem mintha az én nézettségemmel vagy legfőképp az én véleményemmel bármire is mennék, de mindenki számít! Ma tehát arról írok, hogy miért is szeretem a német nyelvet.
Logikus

A német nyelv, akárki akármit mond, logikus. Igaz, hogy egy teljesen értelmetlen alapra épül, azaz a névelőkre, de onnantól kezdve sztereotip rendezettséggel halad tovább, nagyon kevés dolog van benne, amit igazán be kéne magolni, legalábbis szerintem. 

OFF: Az egyik kedvencem részem egyébként a mögen igével kapcsolatos felismerés. A mögen egy segédige, azt jelenti, hogy szeretni. (Például: Ich mag (a segédige E/1-es ragozása) Ski fahren. = Szeretek síelni) Ennek van a múlt ideje: mochten, ami ugyebár szerettem. (Wenn ich war Kind, mochte ich Ski fahren. = Amikor gyerek voltam, szerettem síelni.) Ezenkívül adott egy szabály, amely szerint feltételes módban az a, o, u umlautot kap, azaz két pöttyöt, illetve az ige Präteritum múlt idejét kell használni. (Nem kezdek bele abba, hogy mi a Präteritum meg a Perfekt, a lényeg az, hogy két különböző múlt idő) Ez azt jelenti, hogy a mochten-ból möchten lesz. A möchte pedig azt, hogy szeretnék. (Ich möchte Floristin werden. = Virágárus szeretnék lenni) A felismerés akkor ért, amikor ezt a szabályt vettük tavaly, ugyanis a möchten már a feltételes mód bevezetése előtt is bevett szó, amit rengetegszer használunk. Tudom, hogy ez így most nem egy nagy sztori, de engem nagyon felvillanyozott, mikor rájöttem a LOGIKÁJÁRA. Egyébként hasonló módon történt ez angolban a would like to-val is...

Tükörfordítások, hasonló szavak

A németben rengeteg olyan szó létezik, ami tulajdonképpen pontosan ugyanúgy van kifejezve, mint magyarban, vagy éppen teljesen ugyanaz, csak németesen írva. Ezt én nagyon szeretem, nem tudom, miért. 

Hangzatos

Tudom, ezzel a nyelvvel egy egész világot le lehet igázni, de ettől függetlenül nekem tetszik, ahogy a németek beszélnek. Igaz, kissé nyers és gyors, de attól még kellemes.

Könnyű kiejtés

Hát, ez bizony egy hatalmas előnye a németnek az angollal szemben. Aki németet tanul az tudja, hogy csak ritkán fordul elő, hogy valamit nem tud kiejteni az ember. Nem kell töprengeni perceken át azon, hogyan ejti az ember a queue-t vagy az unbelievable-t. Még az is képes kiejteni mondjuk a Schneesturm szót, aki egyébként még életében nem hallott/látott német szöveget. Ezenkívül nem kell foglalkozni a hangsúlyokkal.

Összetett szavak (FORRÁS)

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

Ez a szó hivatalos iratokban szerepelt, és egy törvényt jelölt

Ezt nem lehet ám minden nyelvben megcsinálni, a magyarban meg pláne. (Nyolc szótag? Ugyan!)
Egyszer egy némettanár azt mondta, hogy ha nem tudom, hogy valamit külön vagy egybe kell írni, írjam egybe, abból sosem lehet baj. 

(Sajnos, már nincs hatályban...)Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

Sorozatajánló - My mad fat diary

Sziasztok! A mostani sorozatajánlót csak az első évad alapján írom meg, és nem csak azért, mert még nem tudtam végignézni (lehasználtam az adatforgalmat mindenhol a házban), hanem azért is, mert maximálisan biztos vagyok abban, hogy a következő két évadot is imádni fogom. 

Fandom, ship, canon avagy legyünk fangirlök együtt!

Sziasztok! Kriszti vagyok, 17 éves és fangirl. Legalábbis félállásban biztosan. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mi tesz valakit fangirlé és az is kérdéses, hogy mitől lesz valaki könyvmoly. Tulajdonképpen annyira szubjektív minden ilyesmi, hogy inkább kívülállónak tekintem magam, meg amúgy is: miért kéne mindent és mindenkit kategorizálni? Az viszont igaz, hogy néha nem árt, ha egy kicsit elrendezzük magunkban a dolgokat. Mielőtt még abba a hibába esnétek,  hogy netán egy kedves kis oktató jellegű bejegyzéssel érkeztem, figyelmeztetek mindenkit: ez a poszt elsősorban arról szól, hogy mit gondolok én azokról a dolgokról, amik egy fandomban teljesen természetesek és/vagy amikről folyton megy a vita. Essünk is neki, mert ez egy hosszú-hosszú bejegyzés lesz! Lényeges megemlíteni, hogy a következő kifejezések többnyire a fanfictionökre jellemzőek, de sokszor használatosak azok körében is, akik például nem írnak vagy olvasnak ilyet, csak szeretnek egy-egy sorozatot/könyvet st