Ugrás a fő tartalomra

Megnéztem: Sherlock - Unaired Pilot+ 3. évad 0. rész

Sziasztok!

A Wikipédiának, a diákok által kedvelt, megbízható információforrásnak nem minősülő oldalnak köszönhetően már rég tudomásom volt arról, hogy Gatiss és Moffat készítettek egy pilot epizódot, ami... finoman fogalmazva is besült. Ezután tanácsolták nekik, hogy próbálkozzanak hosszabb játékidővel, ugyanis az alap jó, csak a kivitelezés lett rossz. Nemsokára megszületett az első évad első része, A rózsaszín tanulmány másfél órás epizódja. Bizony, én ezt tudtam, arról viszont halvány lila gőzöm sem volt, hogy ez a rész fellelhető az interneten is, de amint tudomásomra jutott ez a tény, azonnal keresgélni kezdtem, és meg is találtam azt a sokat emlegetett pilotot. Mivel ismertek és szerettek, gondolom nem lep meg titeket, hogy erről egy bejegyzést hozok nektek. Tehát következzék az Unaired Pilot kritikája (amelyet itt nézhettek meg angolul)

Vigyázz! A bejegyzés a továbbiakban cselekményleírást tartalmaz!

Szinte biztos vagyok abban, hogy már kezdtetek fellélegezni, mivel abba a szép, ámde irreális álomba ringattátok magatokat, hogy ez a csaj már lecsillapodott, és abbahagyta az irritáló fangirlködést. Ha nem lennék úri hölgy, a képetekbe röhögnék. Nem vagyok. Egyértelmű, hogy továbbra is teljes lelkesedéssel rajongok a Sherlock című BBC-s sorozat iránt, de... Annyira azért még nem vagyok megszállott, hogy ne lássam be, Gatissék jól tették, hogy újraforgatták az első részt, és hogy csökkentették annak az esélyét, hogy az emberek lássák a pilot epizódot. 

A cím ugyanaz, A study in pink, avagy A rózsaszín tanulmány. A főcímet is átdolgozták, ennél még nagyon rövid, és a jól ismert és szeretett London Eye-os kép is lemaradt. A kezdés szinte teljesen megegyezik a kiadott verzióéval, azt leszámítva, hogy rövidebb, hiszen maga az epizód is csak 55 perces. Szívesen mondanám, hogy tulajdonképpen a kettő között csak annyi különbség van, hogy az első változatot jobban összesűrítették, de ez nem igaz. A sorozat készítői több olyan változást eszközöltek, amelytől nem csak hosszabb lett, de sokkal élvezhetőbbé is vált.

Kezdjük azzal, hogy - bár laikusként nem tudok igazán megbízható véleményt alkotni -, de a képi világ a kiadott részben grandiózusabb, tágasabb terekkel dolgoznak, és az adott helyszíneket a hangulathoz alakítják. 

Csak szerintem hasonlít itt CUmberbatch Ian Somerhalderre? 
A szereposztásban egy-két kisebb eltérés megfigyelhető, de alapvetően nem változott. Kedvenc Sherlockunkat ugyanúgy Cumberbatch játssza, és Watsont is Freeman alakításában kapjuk meg. Ez megnyugtató, mert másokkal el sem tudnám ezt képzelni. Annak ellenére, hogy mindannyian tudjuk, ők ketten remekül adják a detektív-doktor párost, meg kell jegyeznem, hogy a pilot epizódba volt egy-két olyan jelent, ahol komolyan felmerült bennem annak a lehetősége, hogy egyszerűen ők nem is azok a nagyszerű, elismert színészek, akiket mi láttunk a tévében. Néha olyan suta volt az egész, hogy muszáj volt félrenéznem kínomban. 

Őszintén szólva, hiányoltam azt a pozitív értelemben vett vontatottságot, amelyet a többi résznél tapasztalhatunk. Meggyőződésem, hogy többek között azért más a Sherlock, mert nem olyan pörgős, nem olyan feszes a tempó, mint más krimi jellegű tucatsorozatoknál, hanem szépen, lassan minden halad előre. Van benne ugyan akció, van benne izgalom, feszültség, de nincsen olyan kis keretek közé szorítva, mint mondjuk egy CSI résznél. Van idő minden egyes dedukciót megmagyarázni felnagyított részletekkel, kiírásokkal, lelassított mozdulatokkal. Ez a sorozat nem siet. A pilot viszont igen, és ez rettentően zavaró. A 37. percnél eluntam. 

Még rengeteg apró dolgot megváltoztattak a pilot epizód óta, de ezeket most nem ecsetelném. A lényeg ugyanaz marad, bár az előző gyilkosságokról szinte semmit sem tudunk meg, ezenkívül Sherlock is teljesen más módon találkozik a tettessel, mint az első részben. Ennek ellenére a dialógusok nagy része megegyezik. 

Még annyit, hogy a pilotból kihagyták Mycroftot és Moriartyt is, ami engem felidegesített. Ha nem kedvelném annyira Sherlockot és Johnt, azt mondanám, hogy ők ketten a legjobbak a sorozatban... Vétek őket egyetlen epizódból is kihagyni. 

Íme néhány kép a pilot epizódból:








Mi az a kezeslábas? 

A nevem Sherlock Holmes, és a cím Baker Street 221B

Van barátnőd? 





3. évad 0. rész

Arról tényleg nem tudtam, hogy a harmadik évadnak is van egy nulladik része, de amint megtudtam, ezt is megnéztem. Ez egy nem több, mint 7 percig tartó videó, ami tulajdonképpen előrevetíti Holmes visszatérését. Megtudjuk, hogy Andersont kirúgták, hogy Watson elköltözött a Baker Street-ről, és azt is, hogy a játék újra elkezdődött. 


Ti láttátok már ezeket? Mit gondoltok, a pilot jobban sikerült, mint a kiadott rész? Mi a véleményetek róla? Írjátok meg kommentben!

Megjegyzések

  1. Szia!

    Igazából nem kötekedni akarok, mert jópofa cikk lett, meg jó látni, hogy ennyire beleásod magad a dolgokba, de szakmabeliként olvasva volt néhány pont, ami azért nem teljesen úgy van, ahogy leírtad.

    Sokan úgy tekintenek a pilotra, mint AZ ELSŐ RÉSZre, ami alapján megrendelték a második, harmadik, sokadik részt. Valamiért ez terjedt el, nem tudom miért, de a pilot teljesen másképp működik.

    A pilot az egy "imitált" első rész.

    Sorozatgyártás egy kemény, rostálós rendszer: több száz forgatókönyvből végül alig egy tucat marad, és annak is csak az egyharmada jut el odáig, hogy pilot készülhessen belőle. Az alkotóknak bizonyítaniuk kell a megrendelő felé, hogy a forgatókönyv vizuálisan is működni fog. Tehát a pilot nem AZ első rész, hanem egy kevés pénzből, olcsóbb díszletben, csak a legszükségesebb szereplőkkel leforgatott rövidebb időtartamú MINTA. Ha megfigyelted még a hangtechnika is sokkal rosszabb, a világítás, a plánok - aminek oka, hogy a kis költségvetésű pilotra nem hívnak profi stábot. A pilotot sosem szokták sugározni, mivel minőségben egyáltalán nem tükrözi a későbbi (reményeik szerint elkészülő) sorozatot. Ezután az összebarkácsolt pilot után döntenek a vezetők, hogy valóban belevágnak-e a sorozatba. Itt már látják, hogy mi mennyire fog működni és hol kell változtatni, szóval a pilot valójában egy makett.

    Sajnos a köztudatban néhányan a sorozatok legelső részét pilotnak kezdték hívni, így lett egy ilyen katyvasz, és szerintem téged is az zavart meg, de hát nem tudhattad.

    Szóval nem igazán jogos felróni a Moffat-Gattis párosnak, hogy miért ilyen gyatra a pilot, összevetni az elkészült, teljes költségvetéses első résszel meg végképp irreleváns, mivel itt nem az történt, hogy a páros csinált egy gagyi első részt, amiért aztán kaptak egy fejmosást és immár megokosodva újraforgatták ugyanazt az első részt, ezt meg szégyenkezve rejtegetnék.

    Remélem nem bántottalak meg, csak mivel ez a szakterületem meg ebből írok szakdolgozatot is, kicsit a szívemen viselem a témát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Dehogyis. Köszönöm, hogy felvilágosítottál. Valójában nekem is rémlett valami ilyesmi, hogy ez a pilot dolog nem így működik, de mivel mindenütt, például az amúgy végtelenül megbízható wikipédián, de még a nívósabb sorozatos oldalakon, blogokon is amolyan első részként kezelték, így mint cseppet sem tudatos internetfelhasználó, gondoltam, elhiszek nekik mindent. Örülök, hogy valaki elmagyarázta, hogy is vannak ezek a dolgok, legalább megint okosabb lettem egy kicsivel :) Mondjuk a bejegyzést nem is teljes mértékben úgy írtam, mintha teljes értékű első részként kellene kezelni a pilotot, bár lehet, hogy úgy tűnt, úgyhogy, azt hiszem a pontatlanság ellenére sem írom át. A lényege úgyis az volt, hogy akik vállalkoznak a pilot megtekintésére, azok tudják, mire számítsanak. Köszönöm a kommentedet, és hogy tisztáztad ezt a kérdést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)