Ugrás a fő tartalomra

Amy Farrah Fowler

Sziasztok!

Igen, ismét egy Agymenők-poszt! Szinte látom magam előtt, ahogy felragyog az arcotok. Ezúttal azonban nem egy ponttal érkeztem az úgy tűnik, soha véget nem érő listáról, hanem, ahogy már egyszer beharangoztam, ezúttal az egyik szereplőről fogok írni. Amy csak a negyedik évad tájékán kapcsolódott be a történetbe, mint a lány, akit Rajék egy társkeresőn találtak Sheldonnak. Eleinte még a testi érintkezés is szigorúan tiltott volt közöttük, és hogy mi sült ki belőle? Azt hiszem, elég ha annyit mondok: Shamy.

Miért szeretjük Amy-t? 
Az ő alakító Mayim Bialik-ról ITT olvashattok bővebben.

1. Okos

Amy eleinte teljesen úgy viselkedett, mint Sheldon, kettejük közt a legnagyobb különbség az volt, hogy egyikőjük nő, a másik férfi. Később azonban kezdett... bizonyos dolgokat érezni, és igen, beleszeretett Sheldonba, ezzel együtt pedig feltámadtak a vágyai is. Ennek ellenére azonban ugyanolyan intelligens maradt(miért is befolyásolnák a szexuális szükségletek az intelligenciát?), és nem, nem lett normálisabb. 

Neurobiológus, és rendszeresen végez kísérleteket majmokkal és egyéb állatokkal. A hétköznapokban is gyakran felhasználja a tudását, ami elég furcsa helyzeteket szül. A lényeg azonban az, hogy okos nő, aki nem véletlenül ejtette rabul Sheldon szívét... 

2. Vicces

Sheldon többnyire úgy szokott vicces helyzetekbe keveredni vagy mókás dolgokat mondani, hogy nem tud róla. Amy olykor hasonló szituációkba keveredik, ugyanis amit néha mond, az elég hajmeresztő és fura, de azért megnevetteti az embert. Máskor azonban tudatosan viccel, ugyanis neki valamivel fejlettebb a szociális érzéke, mint az Asperger-gyanús párjának.

3. Türelmes

Amy csaknem olyan türelmes Sheldonnal szemben, mint John Sherlockkal (igen, megtaláltam a párhuzamot), ha nem türelmesebb. Évekig várt arra, hogy Sheldon megfogja a kezét, megcsókolja, aztán arra, hogy bevallja neki, mennyire szereti. Ezenkívül a mindennapokban is jól tűri Sheldon hülyeségeit, amelyektől még a tévéképernyő előtt ülve is falra mászik az egyszerű halandó. Mindenesetre hatalmas tisztelet jár érte. Szerencsére a türelem rózsát terem, és igen, Amy, megérte a várakozás. 

4. Jobbá teszi Sheldont

Tény, hogy minél továbbmegy egy sorozat, annál silányabbak lesznek a részek, és az is, hogy ez az Agymenők esetében is elkerülhetetlen. Sokan azonban úgy vélik, hogy a lányok felbukkanása tette rosszabbá a sorozatot, hiszen a fiúk emiatt papucsokká váltak, és elvesztették eredeti karizmájukat. (Mintha valaha is lett volna nekik olyanjuk...) 

Én úgy gondolom, hogy a sorozat hanyatlása, amely igenis valós folyamat, nem ennek köszönhető. Egyszerűen csak kezdenek kifogyni az ötletekből. Ez minden sorozattal megtörténik. Azonban az igaz, hogy jelentős jellemfejlődésen esett át mindegyik szereplő, köztük is legfőképpen Sheldon. Amy szerepe Sheldon életében sokkalta komplikáltabb annál, minthogy egyszerű barátnőnek lehessen nevezni. Anyáskodik Sheldon fölött, barátként és társként is mellette áll, és még tanácsadóként is tevékenykedik, ha úgy adódik. 
Amy sokkal többet változott és sokkal rövidebb idő alatt, mint Sheldon, és ezzel a rohamszerű folyamattal arra ösztökélte a férfit, hogy ő is engedjen. Rengetegszer látni, hogyan hat Amy Sheldonra, hogyan tereli őt a helyes útra, és hogyan ragadja meg a férfiban lévő, elrejtett érzelmeket. Néhány évad során frigid tudósból Sheldon őrangyalává avanzsált, és ez szerintem csodálatos. 

És akkor SPOILER: 
Igen, ez pontosan az, aminek látszik...
Hát igen. Ti miért szeretitek Amy-t? Írjátok meg kommentben!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok!

Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

SOROZATAJÁNLÓ: Csengetett, Mylord?

Sziasztok!
Senki ne lepődjön meg azon, hogy bejelentem, a Sherlock és a My mad fat diary után ismét egy angol sorozatot néztem meg. Kezdem úgy érezni, hogy a különböző nemzetekről szóló modern sztereotípiák alátámaszthatóak, bár ez durva általánosítás, hiszen csak egy dolgot tudok biztosan; az angolok remek sorozatokat gyártanak. Lássuk hát, mi a helyzet a Csengetett, Mylord? - dal.

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója 1-2.

Sziasztok!

A bejegyzések megírása mindig hosszú folyamat, ezt mindenki tudja. Még egy egyszerű, átlagos cikket is ki kell(ene) dolgozni, megszerkeszteni, átnézni és kijavítani, nemhogy egy nagyobb lélegzetvételű, nehéz posztot, egy olyat, mint amilyen ez is lesz. Hetek óta próbálom összeszedni a gondolataimat, hogy végre letudhassam ezt a kritikát is, de csak most jutottam odáig, hogy le is írjam őket. Remélem, hogy teljesen érthető, megfelelő mértékben határozott és őszinte leszek majd.  Kezdjük hát bele a rettegett Egy ikerpár titkos naplója című könyvsorozat első két részének remélhetőleg átfogó kritikájába!