Ugrás a fő tartalomra

KÖNYVAJÁNLÓ Szabó Tünde: Hacker (Balla Adrienn 3.)

Sziasztok!

Hányszor is ecseteltem már, hogy teljesen kiábrándultam a magyar írókból? Azt hiszem, sokszor. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mi akaszthatott ki annyira és annyiszor, hogy ezt megosszam veletek, de higgyétek el, tényleg nem azért találtam ki ezt az ellenszenvet, hogy... igazából nem is látom a gyakorlatias oldalát, de most nem ez a lényeg. Azt hiszem, a gond az lehetett, hogy a Szent Johann Gimi által elindított lavina rengeteg olyan könyv megírásához vezetett, amely kritikán aluli. (Ezt a kifejezést már a ma górcső alá vett könyvből nyúltam le, mert néha elég intenzíven dobálózik vele.) Szerintem nem érdemes felsorolnom ezeket, mert csak rám fognátok, hogy élvezem ezt. (Mert élvezem is.) Mindegy is, a lényeg az, hogy kezdek sokkal nyitottabbá válni, és nem hagyom, hogy az író származása befolyásolja a döntésemet. (Mondjuk kiábrándító volna, ha Jancsinak vagy Marinak hívnának egy-egy karaktert, de szerencsére egyelőre nem találkoztam sok ilyen idióta névvel ezekben a történetekben. Bár a Szent Johanna Gimiben nem semmi a Karcsi, vagy a Hűvösvölgyi suliban a Jácint meg a... Dönci név. Komolyan, ezek hogy merültek egyáltalán fel?)


Információk

Az író

Komolyan, szerintem ki kéne faggatni szegény írónőt a magánéletéről, mert nem tudok túl sok mindent kideríteni róla. Persze tudjuk, hogy szeret olvasni és van egy blogja is, meg Budapesten nőtt fel, de egyelőre semmi érdemlegeset nem tudunk róla. (Bezzeg Leiner Lauráról...) Szerintem kéne vele csinálnia valakinek egy interjút. Na, ez is egy informatív bekezdés lett!

A könyv

Műfaj/Kategória: ifjúsági krimi
Szemszög: E/1
Korhatár: - 
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2015
Ár: 2990 Ft
Oldalszám: 296 
Molyértékelés: 91% (38 csillagozás)
Fülszöveg:
"Vége az őszi szünetnek, és Bennett titokzatos internetes barátja még mindig nem jelentkezik. A lány végül Adriennhez és Kareszhez fordul segítségért. Hamarosan kiderül, hogy határozott elképzelései vannak arról, mit is kell Adriennek tennie, kezdve azzal, hogy belép a fizikaszakkörbe… Természetesen megérkezik a következő pendrive is. Adrienn úgy dönt, továbbadja Márknak abban a reményben, hogy többet nem is hall felőle, de mindez hiú ábránd: a srácnak szüksége van a segítségére, és ezzel kezdetét veszi a közös nyomozás.
Mindeközben Adrienn egyre közelebb kerül Zsidai Dórához, aki talán be tudja bizonyítani, hogy az édesapja ártatlan. Talán. És ha valóban ártatlan."
A sorozat további kötetei: Az alibi (Balla Adrienn 1.), Dopping (Balla Adrienn 2.), Gázolás (Balla Adrienn 4.)

A véleményem

A történet

A Bébében folyik tovább az élet, hiába ütöttek le embereket, hiába vádoltak doppinggal ártatlan lánykákat és hiába történt megannyi bűncselekmény. Igen, a középiskolák már csak ilyenek. Adrienn lassan már pénzt kérhetne érte, annyi szívességet tesz az osztálytársainak és a barátainak. Ezúttal Bennett eltűnt hackerét kell megtalálnia, aki mintha elveszett volna az éterben. Eközben a laza ujjgyakorlat közben Adrienn természetesen egy pillanatra sem feledkezik meg az édesapja és Balázs ügyéről sem, mindkettőben hatalmas haladást ér el. És akkor még nem beszéltünk a szerelemről... Hát van, amire ennek a lánynak nincs ideje? 

Annyi mindenről beszélhetnék most, de nem, nem bírom ki, mert mégiscsak kamasz vagyok, és ez érdekel a legjobban. Következzék tehát a szerelmi szál jóleső boncolgatása! Jól tudjuk, hogy Adrienn nem azok közé a lányok közé tartozik, aki megvárja a tizennyolcadik életévét a randizással. (Mert manapság vannak ilyen lányok..) Ez most úgy hangzik, mintha, pedig nem. Kedves főszereplőnknek ugyanis volt már barátja, akivel egyelőre nem tudni miért, szakítottak. A sorozat kezdetekor tehát szingli volt, és egyáltalán nem foglalkozott a szerelemmel. A második kötetben már pedzegettem, hogy itt történni fog valami, de nem mertem mit mondani. Most végre megtörtént az, amire vártam, még ha nem is úgy, ahogy szerettem volna. SPOILER Adrienn és Márk összejöttek! Vagy majdnem összejöttek. Vagyis csókolóztak. SPOILER VÉGE. 

Visszatérve a kevésbé szaftos részekre, Szabó Tünde megint nagyot alkotott. Sikerült ismét egy hétköznapi problémát kellően rejtélyes részletekkel körülvenni, és összekapcsolni ezeket az éppen folyamatban lévő ügyekkel. Komolyan, nem is értem, hogyan tud eligazodni a rengeteg szál között. Néha teljesen összezavarodtam, mert alaposan összekavarodtak a dolgok, de később, többé-kevésbé képbe kerültem. 

A stílus és a technika az első kötet óta sokat változott. Az előzőnél bejegyzésemben már említettem ezt, de ezúttal még szembetűnőbb a különbség. Sokan vádolták Szabó Tündét azzal, hogy túlírta az első könyvet, és én igazat is adok ezeknek a vádlóknak. Viszont az mindenképpen az írónőt dicséri, hogy hallgatott a kritikusokra, és visszafogta magát, talán ezért is lett rövidebb a harmadik rész, nem tudhatom, miközben megőrizte azt a mai választékos stílust, amit megszokhattunk tőle. 

Annyit még muszáj elmondanom, hogy mennyire örültem annak, hogy Szabó Tünde képben van a mai tinédzserek világával kapcsolatban, és igen, van róla fogalma, milyen is egy középiskolás élete. A versenyek és a projektnapok fontos szerepet játszanak az életünkben, és igen, ott az unásig ismételt OKTV is, és naná, hogy vannak olyanok, akik inkább ellógnánk azt a négy évet, ha tehetnék. Nincs köntörfalazás, nincs képmutatás. 

A karakterek

Adriennt hivatalosan is megjutalmaznám: Magyarország első (és egyben utolsó) tanácsadó detektívé választanám, kitúrva ezzel az olyan neves jelentkezőket, mint Dávid Veron és az olyan esélyteleneket is, mint Ambrózy báró. A csaj humorát imádom, van benne valami fárasztó egyszerűség, amitől csak a fejemet tudom fogni. Kedves, gyakorlatias és persze kemény is, ha kell. 

"- Oké... hát én tudom, hogy ebben a fényben - pillantottam fel a plafonra - úgy tűnik, mintha az egész magyar rendőrsége én irányítanám, de igazából nem így van."

Karesz ebben a részben kevesebb szerepet kapott, mint amennyit én neki szántam volna. Úgy tűnik, most nagyon jól elvan Barbival, bár távolról folyamatosan szemmel tartja Adriennt. Kicsit sajnálom, hogy közte és Bennett között egyelőre nem alakult ki közelebbi viszony, mert az biztos, hogy beteg párost alkotnának. És igen, egy kicsit az is szomorú, hogy Adriennel sem jött még össze, de ez már csak az én konspirációs elméletem. 

Márk és Karesz stílusa nem különbözik annyiban, mégis mintha ég és föld volna a kettő. Igaz, mindketten közel állnak Adriennhez, gúnyosak és beképzeltek, na meg persze egyformák. Kíváncsi vagyok, mi fog kisülni a nyitva hagyott zárásból, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy mindenki azt gondolja, Rebeka és Márk újra összejöttek. 

Bennett azért kap külön bekezdést, mert egyre fontosabbá válik a történet szempontjából. Az első részben még azt hittem, hogy csak egy humoros mellékkarakter lesz, de mostanában egyre nagyobb befolyással van a cselekményszálra, vegyük mindjárt azt az evidens példát, hogy a harmadik kötet története egész pontosan rajta alapul. Aranyos, bár kissé butácska lány, aki valószínűleg sokkal inkább ért a számítógépekhez, mint az emberekhez. 

Mások: Janó, aki sokkal aranyosabb, mint bárki gondolná; Réka, aki talán tudja is ezt; Sziszi, aki néha önmagamra emlékeztet; Gyöngyi. akinek lassan már a nevét sem hiszem el; Tomi, aki tudja, mi az az Oort-felhő; Zsidai Dóra, akiről talán hamarosan kiderül, merre kószál...

Kinek ajánlom? 
- meglepő sorok következnek: akinek tetszett az előző két rész
- aki egy jó magyar művet olvasna (és nem mellesleg nincs oda Jókaiért vagy Móriczért)
- aki megfelelő képet alkotna a mai ifjúságról
- aki izgalmakban bővelkedő történetet keres
- aki szereti a krimit

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, és ezúton is köszönetet mondanék a GABO Kiadónak, hogy volt lehetőségem elolvasni ezt a könyvet! Ti mit gondoltok erről a sorozatról? Számotokra melyik az az ifjúsági sorozat (ami magyar), amit a legjobban szerettek? Véleményeiteket, gondolataitokat, véleményeiteket írjátok meg kommentben! 
Üdv: Kriszti :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)