Ugrás a fő tartalomra

KÖNYVAJÁNLÓ Jeanne Birdsall: A Penderwick lányok

Sziasztok!

Még a 2016-os könyvkihívás okán kerestem meg ezt a könyvet. Az egyik feladat az volt, hogy olvass el egy National Book Award nyertes könyvet. Mivel fogalmam sincs, hogy mit jelent ez a díj, rengeteget kellett kutakodnom, hogy találjak valamit, amit még el is olvasnék. Végül rátaláltam A Penderwick lányokra, ami végül bent volt a könyvtárban is. 


Információk

Az író

Jeanne Birdsall, amerikai író 1951-ben született. Tíz éves korában döntötte el, hogy író lesz, azonban egészen 41 éves koráig az álma nem vált valóra. Fotósként dolgozott, mígnem 44 éves korában debütált első regényével, A Penderwick lányokkal, ami megnyerte a National Book Awardot is.A könyv

Eredeti cím: Penderwick sisters
Műfaj/Kategória: ifjúsági regény
Korhatár: -
Szemszög: E/3
Kiadó: M-érték
Eredeti kiadás éve: 2005
Magyarul megjelent: 2007
Fordította: Bíró Júlia
Ár: ? 
Oldalszám: 272
Molyértékelés: 88% (23 csillagozás)
Fülszöveg:
"Nyári ​​történet négy nővérről, két nyúlról és egy nagyon érdekes fiúról. A lányok négyen vannak, s bár nagyon különböznek egymástól, igazi testvéri összetartás van közöttük. Rosalind megbízható és gyakorlatias, Skye makacs és „az igazság bajnoka”, Jane álmodozó és regényt ír, a kis szégyellős Betty pedig egy lépést sem tenne a hátára erősített pillangószárnyak nélkül. Amikor a lányok nyaralni mennek az őket rajongásig szerető apjukkal, hatalmas a meglepetés: a várt barátságos, de mégis rozzant házikó helyett egy igazi vidéki kastélyban találják magukat. Hamarosan felfedezik a vadul burjánzó kert minden zegét-zugát, a padlás kincseit, a szelíd nyulakat és a kedves házvezetőnőt, aki a környék legfinomabb kalácsát süti. Ám az igazi meglepetés a birtok tulajdonosának fia, aki belevaló társuk lesz a kalandokban. A beképzelt és rideg tulajdonosnő koránt sincs úgy elragadtatva a lányoktól, mint a fia. Folyton arra figyelmezteti őket, hogy lányoknak mi való és mi nem. A szabályokat persze ő állítja fel. A lányok igyekeznek, de valami miatt mindig bajba kerülnek. De hát mit ér a nyaralás kalandok nélkül. Ezt a nyarat a négy Penderwick lány sosem felejti el."
A véleményem

A történet

Édesanyjuk tragikus halála után a négy lány gondját botanikus apjuk viseli. Nem könnyű ám velük, ezért is jelent nagy segítséget Penderwick úr legidősebb lánya, Rosalind, aki felelősségteljes és gondoskodó, azonban a kamaszkor kezdi egyre inkább megváltoztatni. Skye őszinte és hirtelen haragú, van is baj vele elég. Éppen az ő baklövése hozza össze őket a gonosz szomszédasszony szerethető kisfiával. Jane igazi író, olykor kissé excentrikus, érzékeny, de a fantáziája határtalan. Betty imádja az állatokat, az idegeneket azonban már nem kedveli annyira. Ők négyen olyan kalandokba keverednek, amelyek akár gyökeresen meg is változtathatják az életüket.

Ezt a történetet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Ha a Sherlock, Lupin és én című sorozatra azt mondtam, hogy bájos, akkor igazán nem tudom, mi a megfelelő szó A Penderwick lányokra. Egyszerűen fantasztikus, milyen könnyed, humoros és hétköznapi egyszerre, miközben egészen beszippantja az embert. A klisék és a botlások gyakran előjönnek a könyvben, átlagos történetek imádnivaló köntösbe burkolva.

A karakterek

Rosalind vállán nagy a teher, hiszen három húgára kell vigyáznia egészen kiskorától fogva. Édesapja engedékeny, jólelkű férfi, de a nevelésre nem különösebben alkalmas. A legidősebb lánynak szinte egyedül kellett megbirkóznia édesanyja halálával, miközben kézben kellett tartani a testvéreit is. Nem csoda hát, hogy a kamaszkor határán Rosalind beleesik egy nagyszívű, helyes, de főképp idősebb fiúba.

Skye-ra feleannyi feladat nem hárul, mint nővérére, ami szerencse, ugyanis sokkal sértődékenyebb és megbízhatatlanabb, mint Rosalind, ugyanakkor fő erénye az őszinteség. Jó szándékú lány, akit főként a hirtelensége sodor folyton bajba.

Jane kedves és vidám, könnyen megtalálja a hangot az emberekkel, de szívesebben él abban az álomvilágban, amelyet elképzelt magának. Hőse Sabrina Starr, aki minden helyzetből képes kivágni magát.

Kinek ajánlom? 
- aki egy kis kikapcsolódásra vágyik
- aki amúgy a célcsoport: 10-14 éves

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzést :) Ti szerettek kikapcsolódásként gyerekkönyveket olvasni? Mit gondoltok, egy felnőtt számára is lehet élvezhető egy egyszerű történet, egy mese? Véleményeiteket, gondolataitokat, észrevételeiteket írjátok meg kommentben! 
Üdv: Kriszti :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

Sorozatajánló - My mad fat diary

Sziasztok! A mostani sorozatajánlót csak az első évad alapján írom meg, és nem csak azért, mert még nem tudtam végignézni (lehasználtam az adatforgalmat mindenhol a házban), hanem azért is, mert maximálisan biztos vagyok abban, hogy a következő két évadot is imádni fogom. 

Fandom, ship, canon avagy legyünk fangirlök együtt!

Sziasztok! Kriszti vagyok, 17 éves és fangirl. Legalábbis félállásban biztosan. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mi tesz valakit fangirlé és az is kérdéses, hogy mitől lesz valaki könyvmoly. Tulajdonképpen annyira szubjektív minden ilyesmi, hogy inkább kívülállónak tekintem magam, meg amúgy is: miért kéne mindent és mindenkit kategorizálni? Az viszont igaz, hogy néha nem árt, ha egy kicsit elrendezzük magunkban a dolgokat. Mielőtt még abba a hibába esnétek,  hogy netán egy kedves kis oktató jellegű bejegyzéssel érkeztem, figyelmeztetek mindenkit: ez a poszt elsősorban arról szól, hogy mit gondolok én azokról a dolgokról, amik egy fandomban teljesen természetesek és/vagy amikről folyton megy a vita. Essünk is neki, mert ez egy hosszú-hosszú bejegyzés lesz! Lényeges megemlíteni, hogy a következő kifejezések többnyire a fanfictionökre jellemzőek, de sokszor használatosak azok körében is, akik például nem írnak vagy olvasnak ilyet, csak szeretnek egy-egy sorozatot/könyvet st