Ugrás a fő tartalomra

10 kedvenc idegen szavam

Sziasztok!

Éreztétek már azt olvasás közben, hogy egy szó olyan hangzatos, kifejező és tökéletes, hogy nem lehet csak úgy végigfutni rajta? Volt már olyan veletek, hogy egy-egy fogalom olyannyira átadta számotokra azt az élményt, amelyet jelent? Hát, nagyon remélem, hogy volt, különben kissé különcnek érezném magam. Engem időről időre lenyűgöznek a szavak, jobban, mint a természet vagy a számok. Nap, mint nap használjuk őket, csűrjük-csavarjuk, miközben észre sem vesszük, hogy micsoda kincset adott számunkra a világ. Szerintem nem szabad ilyen felületesen átsiklanunk rajtuk, ezért is állítottam össze egy listát azokról az idegen szavakról, amelyek valamiért engem mindig feldobnak. Lehet, hogy a hangzásuk nem a legszebb, a jelentésük pedig negatív, de nekem akkor is tetszenek.


1. Enervált

Jelentése: fásult, kimerült, kiélt

Nem emlékszem rá, hol találkoztam először ezzel a szóval, de arra igen, hogy gondolatban feljegyeztem magamnak, hogy na, majd megnézem a jelentését. Később, amikor a fejemben képződött zűrzavarból egyszer csak előkerült a gyűrött galacsin, fogtam magam, és kikerestem. Szerintem nincsen annál bizsergetőbb, amikor valaki leírja: enervált mosoly jelent meg az ajkán. Lehet, hogy személyes  benyomások miatt, de imádom.

2. Konstatál

Jelentése: megállapít, kijelent

Élő beszédben nem igazán használom ezt a szót, de annál többet a fikciók írása közben. Persze nem dobálózom vele ha kell, ha nem, de higgyétek el, jól jön. Így legalább nem keresgélsz nagy kínok között szinonimáért, miután már meguntad a 'mondtát' és a 'közöltét', hanem előhúzód a zsebedből ezt a klassz kis szót, és bumm! Máris növeled a szöveg színvonalát.

3. Agilis

Jelentése: serény, mozgékony, hatékony, ügyes, életrevaló, tevékeny

Azért imádom ezt a szót, mert tökéletesen lehet vele jellemezni azokat a karaktereket, akik valamiért sosem állnak le, gyorsak, de nem hirtelen természetűek. Ők azok, akik meg sem bírnak ülni a fenekükön, de ezt a kifejezést még sem használhatod egy komolyabb szövegben, nem igaz? Erre találták ki az agilist.

4. Explicit

Jelentése:

  1. világosan kimondott, egyértelmű
  2. közvetlen
  3. vége, be van fejezve
  4. rendezett

Már a szó sokszínűsége is elragadó, legalábbis számomra valami elképesztő gondolat az, hogy egy szó hány és milyen mértékben különböző dolgot jelenthet. Aztán ott van az is, hogy egészen hivatalos hangzása van, olyan, mint egy banki szakszó. Ezenkívül maga a jelentése is remek. Nem tudom, hogy ezt értitek-e. Lehet, hogy egy kicsit fura vagyok?

5. Adekvát

Jelentése: 

  1. Egyenlő értékű
  2. A lényeget pontosan tükröző
  3. Megfelelő

Az adekvátnak leggyakrabban a második jelentését használom. Ha nem tudom kivágni magam egy hosszú magyarázatból, akkor inkább azt mondom: Hagyjuk, megpróbálhatom elmagyarázni, de az nem lenne adekvát. Nem nagy szám, de beválik. Nem sokan szokták érteni.

6. Negligál

Jelentése: elhanyagol, figyelmen kívül hagy, nem törődik valamivel vagy valakivel, semmibe vesz

Konkrétan emlékszem arra, hogyan ismertem meg ezt a szót: az egyik Dexter könyvet olvastam éppen, azt hiszem, az elsőt. Abban volt egy olyasmi mondat, hogy: XY nem tudom egész pontosan mit viselt, de leginkább neglizséként tudnám körülírni - ugyanis ami rajta volt, azt teljes mértékben negligálni lehetett. Nekem annyira megtetszett ez a szóvicc, hogy azonnal bele is szerettem a könyvekbe és magába a szóba is.

7. Indignált

Jelentése: felháborodott, sértődött, zsörtölődő

Az indignált a mufurc felnőtt változata. Kell több ok ahhoz, hogy szeressem?

8.  Exhibicionista

Jelentése: 

  1. Az, aki szereti megmutatni belső énjét, stílusát a világnak
  2. Az, aki a nemi szerve mutogatásával jut szexuális kielégültséghez (köznyelvben: szatír)

Elég ritkán használom ezt a szót, pedig lenne kit sértegetnem vele. Kár, hogy az, akire ez leginkább ráillene, annak fogalma sem lenne róla, mit jelent. Persze ez csak durva általánosítás, de most az egyszer megengedem magamnak.

9. Tendencia

Jelentése: irány, irányzat, törekvés

Ki ne hallotta volna már a tanárától azt, hogy: Ha a tendencia nő, akkor megadom a jobb jegyez. Ugye, ugye? Tipikus tanári szóhasználat, amit minden diák megjegyez magának.

10. Releváns

Jelentése: a tárgyhoz tartozó, idevágó, meghatározó, fontos, lényeges

Na igen, ezt a szót tényleg gyakran használom a hétköznapokban. Egyszerűen imádom. Hát nem könnyebb azt mondani, hogy "Ez nem releváns", illetve "Ez irreleváns", mint azt, hogy "Mégis hogy a piklibe jön ez ide?"

Forrás: Idegen Szavak Gyűjteménye

Remélem tetszett nektek ez a lista :) Ti milyen szavakat szerettek? Egyáltalán vannak olyan szavak, kifejezések, amelyek jobban kedveltek, mint a többit? Melyiket és miért? Véleményeiteket, gondolataitokat, észrevételeiteket írjátok meg kommentben! 
Üdv: Kriszti :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok!

Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

A 10 legfontosabb dolog, amit 18 év alatt megtanultam

Sziasztok!
A világon két fajta ember létezik: aki szereti a szülinapját és aki nem. Ennek alapján én valami szuper képességű mutáns lehetek, mert engem nem érdekel különösebben ez az egész. Az ajándéknak persze örülök, de nem visítozom és nem ébredek gyomorgörccsel a születésnapomon. Ez valami gyári hiba lehet nálam, el kell fogadni. Azt viszont nem tagadhatom, hogy kicsit izgatott voltam, amikor végre valahára nagykorú lettem. Fura ebbe belegondolni, főleg úgy, hogy előttem az érettségi, az egyetem, az egész élet. Olyan ez, mint egy folyton pörgő körhinta, amiből legszívesebben azonnal kiszállnék. Mindazonáltal nem hagyhatlak titeket bejegyzés nélkül, még akkor sem, ha történetesen ma van az én nagy napom. Összeszedtem nektek 10 dolgot, amit én kevéske éveim alatt megtanultam.

Back To School #2 Tippek, amiket (talán) még nem hallottál

Sziasztok!

Ez a második Back To School bejegyzésem, amelyben próbálok olyan tanácsokat, amelyeket talán még nem hallottatok! A szeptember elkezdődött: ez a nagy tervezgetések időszaka, tudjátok, amikor elhatározzátok, hogy na, akkor ebben az évben tanulni fogok! Hogy ez meg fog-e történni vagy sem, az nagyban múlik rajtatok, illetve azon, hogy milyen tanácsokkal próbálnak segíteni titeket. A tervek mellett ugyanis fontos, hogy tudd, hogyan állj hozzá, mit tegyél és mit ne tegyél. Hát... most nézzük át, mit javaslok én!