Ugrás a fő tartalomra

SOROZATAJÁNLÓ Odaát (Supernatural)

Sziasztok!

Odaát Fandom
1. Aamit a barátom gondolnak, 2. Amit az anyukám gondol, 3. Amit a
társadalom gondol, 4. Amit a színészek gondolnak, 5. Amit én gondolok, 6. Amit
valójában teszek
A komfortzónám egy 1 méterszer 1 méteres négyzet, amiből ha jót akarsz magadnak, nem rángatsz ki. Elég nehéz nekem az is, ha magam döntök úgy, hogy kilépek belőle. Akárhányszor leülök a gép elé, hogy írjak valamiről, ami nem az én asztalom (sorozatok, filmek, sport, aktualitások stb.), úgy érzem, kilométeres lépésekkel távolodom attól a megszokott, kényelmes kis helytől. Ilyenkor lassan megy az írás is. Ezt a cikket is heteken át folyamatosan írtam, hiszen nagyon nehéz átfogó véleményt formálni erről a hosszú, hosszú sorozatról úgy, hogy annyi mindent lehet a témával kapcsolatban felhozni. Viszont ahelyett, hogy itt húznám az időt, kezdjünk is bele!


Információk

Első szabály: Amikor Sam és Dean azt mondják: maradj a
só vonalán belül, maradj ott és túléled.


Stáblista

Rendező: Philip Sgriccia
Író: Eric Kripk
Forgatókönyvíró: Bill Coakley, Brad Buckner, Eugenie Ross-Leming
Operatőr: Serge Ladouceur, Aaron Schneider
Díszlettervező: George Neuman, Richard Reams
Jelmeztervező: Diane Widas, Bobbie Mannix
Zene:Jay Gruska, Christopher Lennertz, Ernie Mannix
Látványtervező: Michael Novotny, Jerry Wanek
Vágó: David Ekstrom, Paul Karasick, Anthony Pinker

Szereplők

Jensen Ackles (Dean Winchester)
Jared Padalecki (Sam Winchester)
Castiel (Misha Collins)
Mark Sheppard (Crowley)
Jim Beaver (Bobby Singer)
Ruth McConnel (Rowena)

Bővebben

Eredeti cím: Supernatural
Műfaj: misztikus, fantasy, akció, dráma, thriller
Bemutató: 2005
Eredeti sugárzás: folyamatban
Eredeti adó: The WB/ The CW
Évadok száma: 12 (13. berendelve)
Részek száma: 263
Játékidő: 40-42 perc/epizód
IMDb értékelés: 8,6
Befejezett: nem
Leírás:

A két testvér, Sam és Dean nem is sejtik, milyen veszélyes kalandra vállalkoznak, amikor nekivágnak, hogy felkutassák apjukat, akivel hosszú idő után végre sikerül felvenni a kapcsolatot. Sam Winchester (Jared Padalecki) mindent megtesz, hogy felderítse családja hátborzongató történetét. Ellentétben bátyjával, Deannel (Jensen Ackles), Sam visszautasítja a családfő megszállott kutatását, hogy leleplezze a bűnös erőt, amely elvette az anyjuk életét.
Apjuk titokzatos telefonüzenete egy kaliforniai városba vezeti a Winchester testvéreket, ahol megmagyarázhatatlan halálesetek tartják félelemben a lakosokat. Hamarosan szembe kell nézniük a helyi legendával, a fehér ruhás hölggyel, a kísérteties és gyönyörű stoppossal, aki a környék útjain vándorol éjszakánként, fiatal férfiakat csábítva a halálba. Egy teljesen újszerű, borzongató világba viszi őket a végzetük, ahol megmagyarázhatatlan jelenségekkel kell szembenézniük. A veszélyes túlvilági küldetés Coloradóból indul és Nebraska kietlen tanyavilágába, Wisconsin elszigetelt tavaihoz vezet, ahol a természet törvényei fenekestől felfordulnak. A hagyomány szó szerint életre kel, a rémtörténetek, babonák teremtményei megelevenednek, s rettegésben tartják a vidéket.

A véleményem

Ha utálod az Odaátot:
Becky megtalál...


Mivel már említettem, hogy nagyon hosszú és mindemelett sokszínű sorozatról beszélünk, nem a megszokott értékelési formát fogom követni. Igaz, a történetről és a karakterekről ugyanúgy beszélek majd, inkább pontokba szeretném szedni mit szeretek és mit nem ebben a sorozatban. 

1. Egy dinamikus kapcsolat, avagy Sam és Dean se veled, se nélküled civódása 

A család nem a véren múlik. 
Habár az első évadokban is sok visszatérő szereplővel találkozhatunk, a főszerep mindenképpen Deané és Samé. A kettejük viszonyán alapul az egész sorozat, az adott ügyek kimenetele és a sérülések mértéke is függ attól, hogy milyen veszekedésben vagy éppen szentimentális pillanatban volt részük a testvéreknek. 

Kettejük között hihetetlenül erős kapcsolat van, olyan érzelmi kötelékek fűzik őket egymáshoz, hogy ha akarnának, akkor sem szakadhatnának el egymástól. (Higgyétek el, elég sokszor próbálkoznak meg ezzel.) Hiába van közös múltjuk (és jövőjük) kettejük között mindig van némi titokzatosság. Sam folyton folyvást menekül a családja és a vadászéletmód elől, ezért Dean életének talán legfontosabb pillanatait téveszti szem elől. (Lehetne szóvicc, de nem. Egyébként ebben az esetben lásd: Lisát vagy Robint.) 

Az évadok alatt rengeteg megpróbáltatáson mennek keresztül, amiket nem részleteznék,  mert nagyon könnyű ezzel a sorozattal kapcsolatban spoilerezni. A kettejük kapcsolatát jellemző folytonos feszültség és a mindenek felett álló szeretet azonban egyre csak hangsúlyosabbá válik, pedig több mellékszál is bekapcsolódik a történetbe.

Engem leginkább az nyűgöz le, hogy bár Dean is, Sam is újra és újra belefutnak ugyanazokba az ostoba hibákba, a kapcsolat mindig fejlődik, erősebbé válik. Egyszerűen képtelenek a családjuk, egymás nélkül élni, de néha különválnak az útjaik. Ezernyi konfliktushelyzetet vészeltek már át együtt, és mindegyik egy kicsit más színezetű volt, másra világított rá, és mégis mindegyik ugyanazt az üzenetet hordozta magában: a családnál nincs fontosabb. 

2. Castiel, az Úr Angyala

Ő nem az amigom. 
A sorozatot elsősorban azért kezdtem el, mert akárhová néztem, akármit olvastam vagy kerestem, egy-egy kép, gif, idézet vagy utalás mindig ott volt és hirdette: az Odaátot mindenki szereti. Rávettem magam arra, hogy elkezdjem a sorozatot, és onnantól kezdve nem volt megállás, beszippantott a Winchesterek fájdalommal és halállal teli világa. Tudtam, hogy Castiel a 4. évadban fog felbukkanni, és elhatároztam: hiába imádja mindenki az angyalt, én nem fogom!

Aha. Meg ahogy azt én elképzeltem.

Castiel karaktere az elején ellenszenves volt, de azt azért elismertem, hogy Misha Collins remek színész. Később azon kaptam magamat, hogy kezdem megkedvelni Castielt. Később pedig rájöttem arra is, hogy Misha Collins egy zseni. Oké, hajlamos csakúgy dobálózni ezzel a szóval és tulajdonképpen minden kedvenc színészemre ezt a szót használom, de...

Misha Collinsra osztották Castiel szerepét, de a történet folyamán többször is más bőrébe kell bújnia, többek köztük például a saját magáéba is. (French Mistake) Ezenkívül Castiel jellemfejlődése is elképesztő. A 4. évadban kegyetlen, elkötelezett, parancskövető angyal képében jelenik meg előttünk, aztán meg... lázadóvá válik. Elbukik. Emberré válik. És nemcsak úgy, hogy elveszti az erejét, és ezért halandó emberként kell léteznie, hanem érzelmileg is. És ezt a változást Misha és a sorozat írói olyan árnyaltan, olyan részletesen és mégis észrevétlenül mutatják be, hogy... le a kalappal előttük!

3. Mr. Jensen Ackles és Jared Pala...Peda... Padadenski... 

Nehogy azt higgyétek, hogy őket kifelejtem! Jensen Ackles és Jared Padalecki (mert a magyarok számára annyira nem is nehéz megjegyezni a nevét) nélkül, más színészekkel kétlem, hogy ugyanilyen sikeres lett volna a sorozat. Ők ketten nemcsak összeszokott, jól működő csapatot alkotnak, de képesek mindig valami újat hozzáadni a karakterükhöz.

Jensen Ackles az idősebbik Winchester fiút játssza, aki már az első részekben agyontapossa annak a macsó nőcsábásznak az álomképét, akinek első pillanatra tűnik. A fiatalos lendülettel nyomozó, szemtelen, érzékien távolba meredő nagy testvérből valódi, megtört, de még mindig reménykedő hőssé növi ki magát.

Jared Padalecki karaktere az önfejű, okos és öntudatos Sammy, aki állandóan menekül a családja elől. Nem azt az életet akarja élni, amibe az apja nevelte, ezért elszökik, ügyvédnek tanul, azonban egy tragédia után úgy dönt, megkeresi a gyilkos démont, aki tönkretette az életét. Később azonban már képtelen kiszállni. Deannek szüksége van rá, és neki is Deanre.

Nem szentelek külön pontot neki, de az biztos, hogy a sorozat legmeghatóbb pillanatai közé tartoznak azok a jelenetek, amikor Dean és Sam valamiféle gyerekes, teljesen lényegtelen dolgon vitatkoznak vagy amikor éppen felhőtlen vidámsággal adják át magukat az élvezeteknek. Mint amikor Sam Dean étkezési szokásait savazza vagy amikor a zenén vitatkoznak.
Sam: Én megmondtam!
Dean: Jó neked.
Alatta: Minél tovább nézed, annál gyerekesebbek lesznek.

4. A Halál

Sokszor, sokféleképpen találkoztunk már a Halállal: filmek, könyvek, sorozatok dolgozták föl az alakját. Láttuk kaszával, csuklyában, alaktalan ködként vagy csontvázként, de olyan is volt, hogy nem egyetlen személynek tartották.

Az Odaátban a kedvenc mellékkarakterem egyértelműen a Halál volt. A stílusa, a beszédtempója, a szavai, a mozdulatai... Szerintem elég, ha megnézitek a videót, megértitek, miért gondolom azt, amit:



És igen. Pont úgy néz ki, mint az ételkirtikus a L'ecsóból és éppen annyira szeret enni is. És mégsem lesz nevetséges.

5. Szinkron

Divat manapság a szinkront gúnyolni, szidni, hiszen valljuk be, elég sokszor mellényúlnak. A fordításnál is gyakran bakiznak, és akkor még nem beszéltünk az olyan finomságokról, mint annak a jelentősége, hogy az eredeti színész beszédhangjához hasonló beszédhangú szinkronszínész keressenek.

A mi fandomunkban:
1. Ő a kocka könyvmoly
2. Ő a "kínos" szűz
3. Ő az alkoholista

Az Odaát szerintem ebből a szempontból nagyon jól sikerült. Dean magyar hangja Szabó Máté, aki Sheldon Coopert ugyanúgy szinkronizálja. Srácok, nem tudom, ki mennyire van otthon a két sorozatban, ezért elárulom: a két karakter nagyon messze áll egymástól, még az intonációjuk is teljesen más. És Szabó Máté remekül hozza mindkettőt. Sheldon tényleg egy fontoskodó, idegesítő, hadaró tudós, Dean pedig tényleg egy dörmögő, káromkodó démonvadász. (És hála azért, hogy a "Son of a bitchet" nem valami hülyeségnek fordították, hanem szukának. Komolyan, köszönöm!)

6. Destiel
Az összes shipet shippelem!


Szerintem mindenki ezt a pontot várta a legjobban, hiszen manapság a sorozatok a shipjeiken keresztül egészen megfoghatóvá, megismerhetővé válnak. Az Odaát (majdnem) egyetlen lényeges shipje a Destiel, azaz: Dean+Castiel.

Eleinte Castiellel egyetemben elutasítottam. Nem azért, mert homofób volnék, szerintem nincs is nagyon hetero shipem, szóval ez ki van csukva. Egyszerűen csak nem akartam, hogy Dean, akit imádtam úgy, ahogy van összejöjjön Casszel, akit meg nem. Később azonban Cas az ujja köré csavart, szóval kicsit nyitottam lettem Destielre is.

Csak a Destiel rajongóknak :)
Viszont én nem látom. A 12. évadnál tartok és... nem. Persze észrevettem, hogy milyen aranyosan néznek egymásra, hogy Cas elég sokszor megérinti Deant, a fura párbeszédek meg pláne nem kerülték el a figyelmemet, de... szerintem feleannyira sem hangsúlyos ez a rész a sorozatban, mint mondjuk Johnlock a Sherlockban, pedig az tényleg abszurdum, még akkor is, ha ezrek epekednek ezért a kapcsolatért. Ők ketten nem jöhetnek össze, hiszen Doyle valószínűleg nem gondolta ezt bele a kapcsolatukba, viszont Deannel és Castiellel szabadon rendelkeznek az írók. Pár sor volna és kánonná válna. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy kategorikusan elutasítom Destielt, csak... egyelőre nem látom bele.

7. A világkép és a vallás
Cas: Angyal vagyok
Médium: Nem, nem lehetsz.
Cas: Miért nem?
Médium: Mert ateista vagyok!

Ha tehetem, óvatosan bánok a vallással. Nem szívesen bocsátkozom meddő vitákba, ezért inkább eufemizmusokkal próbálom az emberek tudtára adni, mit gondolok én Istenről és a vallásról. Az Odaát nem ennyire óvatos. Megszámlálhatatlan alkalommal sértik meg a vallást, káromolják Istent, kiforgatják a Biblia szavait... vagy úgyis fogalmazhatunk, hogy átértelmezik. És én inkább így fogalmazok, ha lehet.

Pokol, Purgatórium, Mennyország, Isten, angyalok, a Sátán, démonok, próféták... Szerintem a Bibliánál nincs jobb forrás, ha fantasy történetekről beszélünk. Az Odaát előszeretettel használja föl ezeket. Az Apokalipszis is a Jelenések Könyve alapján kezdődik el, bár a vége egy kicsit más...

Nárcisztikus személyiség zavar... Oké, lehet, hogy ilyenem van.
A sorozat nemcsak fekete-fehér karaktereket mozgat, így senki sem lepődhet meg azon, hogy az angyalok nem a jámbor őrző-védő szerepében tetszelegnek, hanem néha egyenesen seggfejek. Ugyanúgy esendőek, mint az emberek, és vannak, akik még el sem buknak. A Sátánt egy elkényeztetett, apakomplexusos kiskölyökké degradálták, Isten Tollnokát egy antiszociális könyvmoly és egy potenciális író keverékévé tették, míg Istent magát egy kissé gyáva, életunt, mi több, írói válságban szenvedő szerzőként jelenítették meg.

Ez elsősorban szórakoztatóvá teszi a sorozatot, viszont azt is megmutatja, hogy nincs értelme mindent olyan komolyan venni, drámai fénybe vonni mindent, amit csak látunk, hallunk. Közelibbé, emberibbé teszik azokat a mitikus alakokat, akiket évezredeken át mindenki felsőbb hatalomként tisztelt, ennek köszönhetően pedig rájövünk arra, hogy valójában az ő indokaik, motivációik is ugyanazok, mint a mieink: fájdalom, szeretet, magány vagy éppen hatalomvágy, kapzsiság. A szabadságért való küzdelem, a boldogság.

8. "Son of a witch" avagy a Pokol Királya anyakomplexussal

Úgy szeretem a kávét, ahogy magamat: sötéten, keserűn és túl "forrón" hozzád

Crowley-t először egy egyszerű "mezei" üzletkötőként ismertük meg, aki átlagos keresztúti démonként tengette napjait a sivár, Apokalipszis sújtotta földön: az emberek leghőbb vágyát teljesítette, és semmit sem kért cserébe, csupán egyetlen, szükségtelen részüket: a lelküket. Később azonban akkora hatalomra tett szert, hogy a Luciferrel való leszámolás után egy kellemes bársonyszékben találta magát: a Pokol Királyának trónján.

Crowley az a karakter, aki ha nem volna, ki kéne találni. Elsősorban a humoros megjegyzései miatt kedvelem, de hihetetlen, hogy milyen ügyes stratéga és milyen korrekt. A királyság apró-cseprő ügyei tulajdonképpen hidegen hagyják, viszont azt elmondhatja magáról, hogy ő volt az, aki megreformálta a Poklot.

Nem egy alkalommal nevezték őt a "Winchesterek szukájának", hogy az általam kedvelt fordítást használjam, ami tulajdonképpen igaz is. Crowleyt némileg félreérthető kapcsolat fűzi Samhez, aki magyarul Bocinak, angolul pedig Moose-nak (jávorszarvas) nevez, míg Deant Mókusnak becézi, viszont attól sem riad vissza, hogy cicának, drágámnak nevezze őket. Egy időben bestie-k voltak Deannel (vagy inkább SPOILER Deanmonnal SPOILER VÉGE), de később ismét elhidegült a kapcsolatuk.

SPOILER Édesanyja nem más, mint Rowena, aki nem átallta volna eladni kicsiny fiát, aki jóképű és tehetséges gyerek volt, hiszen tudott zsonglőrködni is, három disznóért. Miután nem tudta nyélbe ütni az üzletet, elment, hogy boszorkánynak tanulhasson, mert - minő borzalom! - a roxforti levele nyilvánvalóan nem érkezett meg időben. Ezek után a fiát 300 évvel később látja ismét viszont, azonban már nem az ő utálatos kölykéről, Fergus-ről beszélünk, hanem Crowley-ról, a Pokol Királyáról. (Akit sajnos puccsal Luci-Cas vált le egy időre.) SPOILER VÉGE

A Crowley-t alakító Mark A. Sheppard hihetetlenül ügyesen játszik. Ugyanolyan hitelesen hozza a hetyke üzletkötőt, a rettenetes, kegyetlen királyt és az embervértől függő démont is, miközben végig ugyanaz marad: a jó öreg nagy dumás Crowley.

Rowena (akinek egyszerűen imádom az akcentusát) ízig-vérig boszorkány: a mozdulatai kimértek, finomak és nőiesek, a sminkje és az öltözködése a mesebeli boszorkákra emlékeztet, a játéka pedig... Ha nem látnám, hogy mire képes ez a nő, nem hinném el. Nem unalmas, nem közhelyes, és még sincs benne semmi modernség.

9, Elgondolkodtató... SPOILER

Csupán egy kis csemege, mert ha én egyszer gondolkodni kezdek, abból semmi jó nem sülhet ki. Leszögezném, hogy nem Isten létezésének a lehetetlenségére szeretnék rávilágítani vagy ne adj' isten (hahaha) megcáfolni azt, szigorúan a sorozat univerzumán belül fejtem ki a gondolatmeneteimet, nem vonatkoztatom azokat a valós világra.

  • Amikor több évadnyi várakozás, ezernyi ima és embertelen szenvedés után Isten megjelenik az Odaátban, éppen írói válságban szenved (megértem), ugyanis fogalma sincs, mit írjon meg az önéletrajzában. Segítségül hívja hát hű szerkesztőjét, Metatront, aki emberként igyekszik szembenézni az isteni hatalommal. Isten hatalmas kreativitással kezdi a regényét: 
    "Kezdetben voltam én."
  • Tudom, tudom. Isten tehetsége előtt fejet kell hajtani. Mivel jobban érezném magam akkor, ha Chuckként emlegetném, ezért úgy is fogom, rendben? Megegyeztünk. Tehát az Odaát univerzumában Chuck, aki tulajdonképpen a Fénnyel egyenlő nem volt egyedül az idők kezdetén. Volt egy testvére, a Sötétség, akit az arkangyalok segítségével örökre elzárt, és aztán megteremtette a földi életet. Szóval ez alapján már elbukott az író, hiszen nem volt sem őszinte, sem hiteles. Ezt a tényt félretéve azonban még érdekesebb kérdésekbe ütközhetünk. 
  • Isten a semmiből teremtette a világot. (Szét választotta a fényt és a sötétséget, ami megfeleltethető az Odaát által említett harcnak Isten testvérével.) Aztán szóval vagy tettel (teremtéstörténettől függ) megteremtette az embert. Az viszont nincs meg, hogy miből. Tehát a semmiből. A semmiből azonban nem lehet teremteni, vagy ha feltételezzük, hogy lehet, akkor azt is fel kell hogy tételezzük, hogy volt semmi. A semmi viszont nem lehet, hiszen a semmi az nem valami. Ebből következően semmi nem volt. De ha semmi nem volt, akkor hogy lehetett Isten? 



  • A Haláltól tudjuk, hogy egyrészt ő a Halál Istennél is nagyobb erejű, annál örökkévalóbb (Hogy lehet valami örökkévalóbb, mint valami más, ami szintén örökkévaló? Igaz, a sorozatban Isten sem mindenható.), másrészt pedig azt, hogy nem egyedül a földön van dolga a halálnak, hanem máshol is. Úgy tudjuk, Isten teremtette az univerzumot. Ha abból a nem tudományos, de általánosan elfogadott kliséből indulunk ki, hogy az univerzum végtelen, akkor... hogy lehetséges az, hogy Isten véges idő alatt teremtette meg? 


  • Nem egyedül nekem jutott eszembe a következő kérdés, és szerintem nem én tudom egyedül a választ sem, bár nem teljesen vagyok benne biztos. Tehát: Lehetséges-e alkut kötni egy keresztúti démonnal úgy, hogy az alku tárgya az legyen, hogy a halálod után a lelked a Mennyországba kerüljön? Az én válaszom igen, feltéve, ha a démonok tudnak egyezkedni a kaszásokkal, akiknek van ráhatásuk arra, hogy ki hova kerül. Ugyanis nem csupán a lelkedet adhatod el egy démonnak, hanem a szolgálataidat is felajánlhatod nekik, lásd: Bela Talbot és Lilith alkuja. 


10. A sorozat zenéje: Carry On My Wayward Son



Dean Winchester nem a legmodernebb ember a világon, még akkor sem, ha az évek alatt beletanult az internet világába. A sorozat kezdetekor még nyomógombos telefonokkal szenvedtek, Sam volt az egyetlen, aki egy számítógéppel szinte bármit ki tudott nyomozni. Dean azonban nemcsak ebben az egy dologban volt "elmaradott", hanem a zenében is. Sammy alaposan ki is nevette a bátyját az első részben, amikor meglátta milyen kazettái, mondom: KAZETTÁI vannak. Nem mintha a Metallica olyan ősrégi zenekar lenne, de mindegy. A sorozathoz és a karakterekhez is leginkább a jól ismert rock balladák illenek, és sok szám hihetetlenül pontosan elmondja, mi történik a karakterek lelkében és a sorozatban. 

A Kansas Carry On My Wayward Son című dala mintha éppen ehhez a sorozathoz íródott volna, ugyanis minden sora, minden hangja tökéletes harmóniában van a sorozattal. Nem csoda hát, hogy a rajongók ennyire becsülik és szeretik ezt a számot. A dalszövege: 

Carry on my wayward son
There'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Don't you cry no more

Ah

Once I rose above the noise and confusion
Just to get a glimpse beyond this illusion
I was soaring ever higher, but I flew too high

Though my eyes could see I still was a blind man
Though my mind could think I still was a mad man
I hear the voices when I'm dreaming,
I can hear them say

Carry on my wayward son,
There'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Don't you cry no more

Masquerading as a man with a reason
My charade is the event of the season
And if I claim to be a wise man,
Well, it surely means that I don't know

On a stormy sea of moving emotion
Tossed about, I'm like a ship on the ocean
I set a course for winds of fortune,
But I hear the voices say

Carry on my wayward son
There'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Don't you cry no more no!

Carry on,
You will always remember
Carry on,
Nothing equals the splendor
Now your life's no longer empty
Surely heaven waits for you

Carry on my wayward son
There'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Don't you cry,
Don't you cry no more,

No more!


11. Kedvenc részeim

Most nem azokról a részekről fogok beszélni, amik lelkileg összetörik a nézőt, mert akkor elromlana a kedvem. Elégedjetek meg a kedvenc "poénrészeimmel".

Elvesztettem a cipőmet...
  • Mágikus balszerencse 3. évad 3. rész (Bad Day at Black Rock)

"A két testvér egy nyomot követve megtalálja apjuk titkos raktárát, ahonnét eltűnt egy doboz, melybe John mágikus, átokhozó tárgyakat zárt el. A tolvajok kinyitják, és benne egy nyúllábat találnak, amely tulajdonosának hihetetlen szerencsét hoz, ám ha az illető elveszíti, gyorsan következik a pechszéria, és végül a halál. A nyúlláb véletlenül Sam kezébe kerül, ám mikor ellopják tőle, a két fiúnak gyorsan kell cselekednie, hogy megelőzzék a bajt."
Ez a rész szerintem a legtöbbeknek arról ismerős, hogy Sammy elveszti a cipőjét. Szerintem már ezért az egy jelenetért megéri megnézni. 

  • Időcsapda 3. évad 11. rész (Mystery Spot)

"Sam és Dean egy kisvárosban történt rejtélyes eset után nyomoznak, amikor Deant hirtelen halálos lövés éri. Sam rémülten próbál tenni valamit, de hirtelen arra ébred, hogy ugyanaznap reggel van, és ismét indulnak nyomozni. Amikor Dean ismét meghal, Sam pedig újfent ugyanarra a napra ébred, rájön, hogy egy gonosz ellenfelük végtelenített időhurokba zárta őket, ezért élik át újra és újra a szörnyű napot."
A két srác a 12. évad alatt számtalanszor elhalálozik vagy így, vagy úgy, de azt hiszem, egyik részben sem jár senki olyan szerencsétlenül, mint ebben Dean: ha jól tudom, százkétféle módon hal meg, és szegény Sammy mindegyiket végignézi. 

A legváratlanabb dolog a legváratlanabb dolgok történetében
Puding!
  • Az őrület határán 5. évad 11. rész  (Sam, Interrupted)

"Egy pszichiátriai intézetben szörnyeteg garázdálkodik, aki válogatás nélkül végez a betegekkel, az orvosok viszont öngyilkosságnak vélik az eseteket. Sam és Dean apjának régi barátja, Martin is az intézet lakója, aki felkéri a fiúkat, vizsgálják meg a körülményeket. A fiúknak hamarosan szembe kell nézniük saját démonaikkal, majd azt veszik észre, hogy ők maguk is az őrület határára sodródtak."
Sammy és Dean munkája nem egyszerű, hát csodálkozik valaki azon, hogy megőrülnek? Nyilván nem, hiszen akkora felelősség nyomja a vállukat, hogy abba akárki beleroppanna, ők viszont még mindig kitartanak. Ez a rész bizonyítéka annak, hogy ha egy épelméjű embert elmegyógyintézetbe zárnak, akkor előbb-utóbb megőrül. 

  • A próféta 4. évad 18. rész (Monster at the End of this Book)

"Sam és Dean hátborzongató dologra bukkannak: egy boltban megtalálják az Odaát című kalandregény-sorozat köteteit, amelyben egészen pontosan és részletesen szerepel - a saját életük. Sikerül eljutniuk a könyvek írójához, Chuckhoz első látásra egy kétes egzisztenciájú és zárkózott fickónak tűnik. Castiel felfedi előtte, hogy Chuck próféta, és mint ilyen, az arkangyalok védelme alatt áll. Amikor Chuck azt is megjósolja, hogy Lilith meglátogatja Samet, hogy rávegye az együttműködésre, Dean mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza."
Sokan nem tudják, de az Odaát alapján valóban íródtak könyvek, azonban ezeket nem lehet kapni Magyarországon, ami szerintem egyszerűen botrányos, csakúgy mint az, hogy nem szinkronizálták le a sorozatot ki tudja melyik évadtól kezdve. Ez a rész kigúnyolja a rajongókat, de egyszerűen imádnivalóan művelik ezt (is). (Egyébként hihetetlen, hogy mennyire törődnek a szereplők a rajongókkal. De tényleg. Hű.)

  • Volt egyszer egy sorozat 6. évad 15. rész (French Mistake)

"A Rafael elől menekülő Baltazárnak köszönhetően Sam és Dean váratlanul egy másik realitásba csöppennek: egy filmsorozat, az Odaát forgatásába. Hamarosan rájönnek, hogy tulajdonképpen a saját életüket látják viszont. Szeretnének mielőbb visszakerülni megszokott világukba, azonban ez váratlan akadályba ütközik, amikor megjelenik Rafael egyik küldötte."
Ebben a részben Sam és Dean a valóvilágba csöppenek, ahol egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal. Ez a rész egyszerűen halálosan vicces, főleg ha hozzávesszük azt a tényt, hogy Jared Padalecki azt a nőt vette feleségül a való életben, aki az egyik legmanipulatívabb és leggonoszabb karaktert alakította a sorozatban.

  • Szörnyfilm 4. évad 5. rész (Monster Movie)

"Az egyik áldozaton talált nyomok vámpírra utalnak, egy fiatalembert pedig később egy vérfarkas marcangol szét. Valaki arról számol be, hogy Drakulát látta felbukkanni. Sam és Dean kideríti, hogy egy alakváltóval állnak szemben, akinek különös mániája, hogy életre keltse az általa imádott szörnyfilmek világát."
Poénrész. Viszont tényleg nagyon jó. Imádom, hogy ebben a sorozatban néha megmentik a világot és arkangyalokkal küzdenek, máskor pedig egyszerűen csak lenyomnak egy vámpírt, akinek pizzakuponja van. Egyik nap Istennel haverkodnak, másik nap pedig az Úr egyik angyalával pornót néznek egy sötét kis szobában, mert el akarják intézni a Pokol Királyát. 

 Köszönöm, hogy elolvastad ezt a hosszú-hosszú bejegyzést, remélem bírtad idegekkel :) Ti mit gondoltok erről a sorozatról? Tudtok ajánlani hasonló témájút? Véleményeiteket, gondolataitokat, észrevételeiteket írjátok meg kommentben! 
Üdv: Kriszti :) 
Mert egy táncoló Misha kell a végére. Meg Jensen és Jared természetesen. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)