Ugrás a fő tartalomra

Back To School #2 Tippek, amiket (talán) még nem hallottál

Sziasztok!


Ez a második Back To School bejegyzésem, amelyben próbálok olyan tanácsokat, amelyeket talán még nem hallottatok! A szeptember elkezdődött: ez a nagy tervezgetések időszaka, tudjátok, amikor elhatározzátok, hogy na, akkor ebben az évben tanulni fogok! Hogy ez meg fog-e történni vagy sem, az nagyban múlik rajtatok, illetve azon, hogy milyen tanácsokkal próbálnak segíteni titeket. A tervek mellett ugyanis fontos, hogy tudd, hogyan állj hozzá, mit tegyél és mit ne tegyél. Hát... most nézzük át, mit javaslok én! 


1. Kezdjük az elején!

Már szeptemberben résen kell lenni ahhoz, hogy egész évben tarthasd a szintet. Az ember ilyenkor úgy van vele, hogy na, ez az első hónap, még megengedhetek magamnak egy-két rossz jegyet, aztán később azt gondolja, hogy nahát, még ez is belefér, majd na bumm, a többin már úgysem segítene a jobb jegy és végül mi történik? Rájön az ember, hogy elcseszte. Ha az elején is keményen dolgozott volna, akkor most év végén nem kellene hajtania. Szóval fogadd meg a tanácsomat, és használd ki az év eleji lendületet, majd tarts ki! 

2. Az időről

Szerintem már mindenki olvasott olyat a neten, újságokban meg ki tudja hol, hogy reggel jobban megy a matek, mint késő este, és hogy ebben és abban az órában sokkal élénkebb az ember, ezért kéne így és úgy időzíteni a tanulást. Aha. Hát, az én megfigyeléseim szerint ez minden embernél másképp megy. Nekem például délelőtt nem forog úgy az agyam, mint kora délután vagy késő este. (Pedig állítólag délben a legaktívabb az agy... Én meg akkor legszívesebben aludnék.) Szóval figyeld meg, hogy mikor tudsz a legjobban koncentrálni, és próbáld ahhoz igazítani az egyéb programjaidat. (Szerintem még az sem baj, ha kora reggel, suli előtt tanulsz ahelyett, hogy mondjuk este hatkor állj neki, ha úgy jó neked. Csak ne kapkodj el semmit!


3. Ne szakítsd félbe a tanulást a közepén!

Szünetet tartani KELL. Nincs vita. (Kivéve, ha a tanulás nálad fél óra, mert akkor nem kell tízperces szünet.) Ha hosszabb időn át dolgoztatod az agyad, és nem egészen vagy ehhez hozzászokva, akkor nem árt, ha tartasz egy kisebb-nagyobb szünetet, de... Ezt is ésszel kell csinálni. Például ha éhes vagy, szomjas vagy és hasonlók, akkor légy egy kis türelemmel, és ne csapd le a tollat azonnal. Főképp ne akkor, ha egy lehetetlen matekfeladat közepén vagy. (Bár ha több, mint fél órája töröd a fejed rajta, akkor azért ne őrülj meg!) 


4. Használd az internetet!

Sokan azért nem hajlandóak az internet adta lehetőségekkel élni, mert attól tartanak, hogy akkor elkezdenek majd facebookozni, majd fogják magukat, és leállnak, hogy lecsekkolják az e-mailjüket vagy ránézzenek egy-egy blogra. Igaz, nagy a kísértés, de még a legfegyelmezetlenebbek is próbálják meg, hogy csak akkor nyitják meg a böngészőt, ha valamit nem értenek vagy nincs elegendő információjuk ÉS a tankönyvek nem adnak rá választ. Így legalább nem fog előfordulni, hogy valami kimarad a jegyzetből vagy valamit nem értesz meg. (Az utóbbit azért nem garantálhatom.) Egyébként rengeteg olyan oldal van, amit bátran használhatsz, ha valami nem tiszta. 

5. Böngészd a könyvet!

Ezzel kapcsolatban több tanácsom is van: Először is, ne csak a nagybetűs szöveget olvasd el! Sok könyvben a kevésbé fontosnak tűnő részek azok, amik igazán számítanak: segítenek jobban
megérteni az anyagot, más módszereket ajánl a tanulásra. Törinél a források elemzése és a különböző ábrák magyarázata nagyon fontos, hiszen az érettségiben is van ilyen feladat. Másodszor pedig nézd át a lecke végén található kérdéseket, feladatokat. Hidd el, nem véletlenül vannak ott! Segítenek az ismétlésben, felkeltik az ember érdeklődését és az anyag feldolgozásához hasznos tippeket adnak. (Mert nem, nem azért kérik, hogy rajzolj képregényt egy bibliai történetből, mert az annyira buli, hanem azért, mert akkor tudni fogod, miről szól a történet és azzal, hogy kiválasztod a főbb pontokat, már közelebb jársz az értelmezéséhez.)

6. Válaszd meg az eszközöket!

Tudom, nem mindenki olyan őrült, mint én, ha írószer vásárlásról van szó, de higgyétek el, az, hogy milyen füzetbe írsz és milyen tollal igenis kulcsfontosságú. Egy maszatolós, kényelmetlen fogású tollal valószínűleg csak szenvedni fogsz, míg ha találsz egy olyat, amivel szívesen írsz, sokkal lendületesebben megy majd a tanulás. A füzeteknél ugyanígy van: ha a tanár nem ragaszkodik egy bizonyos fajta füzethez, akkor válassz olyat, amit te szeretsz. Ha az A/5-ös neked túl kicsit, akkor vegyél nagyobbat, és ne, ne cseszekedj spirállal, ha gyűlölöd. 


7. Nézd át a dolgozatokat!

Ha megírtad a rossz dolgozatot, az nem azt jelenti, hogy akkor már végeztél is azzal az anyaggal, ugyanis általában nemcsak azért az egy kétoldalas tézéért tanulod meg a Balassi költészetéről szóló anyagot, hanem azért, hogy ha érettségin ezt a remek embert húzod, ne tátogj, mint a hal. Ha nem jött össze a dolgozat, mert bizony van ilyen, nézd át, és tanulj a hibáidból! Hovatovább: ha jól sikerült, akkor is fusd át, mi a helyzet, mi nem lett tökéletes, mi az, amin csiszolhatnál. 

8. Ne hibáztass másokat!

A következőket ne mondd:

"De a tanár ooooolyan vontatottan beszél, nem csoda, hogy nem figyelek."

"Nem is vettük át!" vagy "Azt mondta, nem kell a dolgozatba!"

"A padtársam éppen beszélt, azért nem tudom, miről van szó."

"Hiányoztam, és senki nem adta meg a házit."*

"Lemaradtam a diktálásnál, a tanár meg nem mondta el újra."

"A tankönyvben nincs is benne."


*Oké, bevallom, itt azért toleránsabb vagyok, mint a többinél, mert sokszor valóban nagybeteg az ember, lázas, hány stb, és nem tud pótolni. Ezenkívül gyakran nem adják meg az anyagot az osztálytársak, vagy lehet, hogy nem szólnak egy-egy dolgozatról, elfelejtik a házit... Ez benne van a pakliban. Ja, és a tanárok hajlamosak arra, hogy már az első nap számon kérjék az elmulasztott anyagot.

9. Szorgalmi

Az én sulimban a tanárok elég szörnyű szorgalmikat adnak: olyanokat, amikkel dolgozni kell, de sok esetben megéri foglalkozni velük. Egyrészt a legtöbben már a kevésbé minőségi munkákat is jó jeggyel (vagy inkább plusszal, kisötössel) honorálják, másrészt, ha nem is sikerül kimondottan jól, a tanár látni fogja, hogy igyekeztél, te pedig gazdagabb leszel néhány érdekes információval. Ha pedig mégis jól sikerül, akkor látni fogod, hogy nahát, megérte ezzel az érdektelen témával ennyit foglalkozni!

10. Írd fel a házit és a dolgozatok időpontját!

Mert 99%-ban elfelejted. (Mondom ezt úgy, hogy szinte mindig tudom, mikor mi a házi és mikor miből írunk... Bár előtte mindig felírom, csak sosem ellenőrzöm.) Hidd el, még ha a memóriád jó is, sokkal biztosabb, ha leírod. 

+1 Ügyelj a pontosságra!

Szerintem az egyik legfontosabb dolog az, hogyha az ember jegyzetel, akkor pontosan írja le az információkat. Sokszor pontok vesznek el amiatt, hogy az ember nem ír le egy szakkifejezést vagy nem megfelelően használja azt, esetleg nem megfelelő alakban írt le egy szót (idegen nyelveknél például), ezért nem árt, ha figyel az ember a részletekre. 

Remélem tudtam nektek segíteni ezekkel a tippekkel :) Ti hogy szoktatok tanulni? Mik azok a szabályok, amiket mindig követtek? 
Mit gondoltok hasznos volt ez a bejegyzés?
Üdv: Kriszti :D 


Megjegyzések

  1. Nekem mindig a színes filcek segítenek és nem a szövegkiemelőre gondolok. Sokkal jobb memorizálni ha színhez van kötve és addig is érdekel az anyag. Felírni is jobb a dolgokat színessel, mert könnyebben benne marad az ember fejébe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      A színek tényleg segítenek, az én jegyzeteim sem fekete-fehér :) A töri füzetemnél például lilát használok: lila kihúzó és háromféle lila toll: évszámok, helynevek és történelmi alakok jelölésére, illetve cím és aláhúzáshoz. Az irodalom füzetemben aszerint választom meg a színeket, hogy mi a téma. Pl. Kosztolányi Októberi táj című versénél barnát, sötét zöldet, mélyvöröset és aranysárgát használtam.
      Köszönöm a kommentet! :D
      Kriszti

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)