Ugrás a fő tartalomra

Back To School #3 Tanulási módszerek

Sziasztok! 

Most, hogy az első iskola napot kipihentük, és szomorúan várjuk a holnapot, amikor ki kell kászálódnunk az ágyból, és be kell vonszolni magunkat az iskolába, ideje, hogy beszéljünk a tanulási módszerekről. Bár nem vagyok szakértő, elég sokféleképpen próbáltam már tanulni, miközben próbáltam rájönni, hogy melyik segít nekem a leginkább. A következő posztban összegyűjtöttem nektek néhány módszert, ami nekem és/vagy az ismerőseimnek bevált:



1. Írd le többször!


Az írás sokakban segít rögzíteni a tényanyagot, ezért ajánlatos többször, csúnyán, akár olvashatatlanul is, de újra és újra leírni az órai jegyzetet, a törvényeket vagy a memoritereket ahhoz, hogy megjegyezd őket. Én ezt a módszert főképp szavaknál vagy fizikai törvényeknél alkalmazom, de ha tehetem, inkább átugrom. Ettől függetlenül ismerek olyat, akinek ez tényleg segít, csak hát bírnia kell a csuklónak... 

2. Jegyzetelj szépen!

Az elmúlt év elején szántam rá magam először arra, hogy a jegyzeteimet kicsit rendbe szedjem. Azóta sokat fejlődtem, és rájöttem, hogy számomra ez a leginkább megfelelő módszer. Rengeteg időt vesz igénybe, de megéri. A legtöbb tanár rosszul vagy gyorsan diktál, ezért kifizetődőbb, ha ceruzával írok, majd otthon átmásolom. A jegyzet így átláthatóbb, rendezettebb és logikusabb lesz. Könnyebben kiegészíthetem az órai vázlatomat a tankönyvben talált adatokkal. Én mindenképpen tudom ajánlani nektek ezt a módszert, de ez sem mindenkinek jön be. 

3. Tanulj másokkal!

Nem véletlenül találták ki a csoportmunkákat. A társas tanulás során alkalmatok nyílik hangosan gondolkodni, kérdezni és együtt átrágni magatokat a kérdéseken. Van, akinek könnyebb így, akár kérdés-válasz formájában tanulni, mint újra és újra átolvasni a jegyzetet vagy a tankönyvet. Lehet próbálkozni kisebb-nagyobb csoportokban vagy akár szemtől-szembeni tanulással is. Ez a módszer amellett, hogy segít azoknak, akiknek el kell magyarázni az anyagot, lehetőséget ad azoknak is a tanulásra, akik tanítással, hangos eszmefuttatásokkal tudják megérteni, miről van szó. 


4. Olvass hangosan!

Vannak, akiknek nehezebb úgy megérteni egy szöveget, ha magukban olvassák. Ennek kiküszöbölésére nincs nagyon más mód a folyamatos fejlesztésen kívül, csak az, hogy hangosan olvasson. Ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy jobban figyeljen a tagolásra, a hangsúlyokra, ezzel is mindjobban elemezve a szöveget. Ha kell, a vastag betűs és más lényegesebb dolgokat ismételt meg többször. 

5. Széljegyzetek

Számomra különös, de ismerek olyat, aki szerint tényleg hasznos az a módszer, hogy a tanár által mondott dolgokat nem külön füzetbe, hanem a tankönyv szövege mellé írja, így az összes fontos információ egy helyen található. Ebben az esetben nem kell lapozgatni, keresgélni, hanem minden ott van egyben. A helyhiány viszont néha probléma lehet, de ezt könnyű orvosolni: használj post iteket!


6. Tanulókártyák


Körülményes és időigényes módszer, de külföldön nagyon népszerű. Az anyagot külön lapokra írják, így egyszerre csak egy dologgal kell foglalkozni, nem kell lapozgatni sem. Könnyen hordozható, átlátható, és ha ügyesen csinálja az ember, akkor egy kis kirakósjáték keretében össze lehet őket rakni, hogy az egész anyagot megnézhesse az ember. Szerintem ez évszámoknál és kifejezéseknél lehet hasznos, de én nem szoktam ezt alkalmazni. 


7. Rajzolj!

A vizuális alkatok számára kézenfekvő lehet ez a módszer: ha egy bonyolultabb folyamatot vagy valami ilyesmit szeretnél megérteni, akkor próbáld meg lerajzolni. Az ábrák még az olyan kétbalkezeseknek is sokat szoktak segíteni, mint én, nemhogy azoknak, akik fogékonyak ezekre a dolgokra. 

Ti hogy szoktatok tanulni? Van olyan módszer, ami bevált nektek? 
Üdv: Kriszti :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)