Ugrás a fő tartalomra

Back To School #3 Tanulási módszerek

Sziasztok! 

Most, hogy az első iskola napot kipihentük, és szomorúan várjuk a holnapot, amikor ki kell kászálódnunk az ágyból, és be kell vonszolni magunkat az iskolába, ideje, hogy beszéljünk a tanulási módszerekről. Bár nem vagyok szakértő, elég sokféleképpen próbáltam már tanulni, miközben próbáltam rájönni, hogy melyik segít nekem a leginkább. A következő posztban összegyűjtöttem nektek néhány módszert, ami nekem és/vagy az ismerőseimnek bevált:1. Írd le többször!


Az írás sokakban segít rögzíteni a tényanyagot, ezért ajánlatos többször, csúnyán, akár olvashatatlanul is, de újra és újra leírni az órai jegyzetet, a törvényeket vagy a memoritereket ahhoz, hogy megjegyezd őket. Én ezt a módszert főképp szavaknál vagy fizikai törvényeknél alkalmazom, de ha tehetem, inkább átugrom. Ettől függetlenül ismerek olyat, akinek ez tényleg segít, csak hát bírnia kell a csuklónak... 

2. Jegyzetelj szépen!

Az elmúlt év elején szántam rá magam először arra, hogy a jegyzeteimet kicsit rendbe szedjem. Azóta sokat fejlődtem, és rájöttem, hogy számomra ez a leginkább megfelelő módszer. Rengeteg időt vesz igénybe, de megéri. A legtöbb tanár rosszul vagy gyorsan diktál, ezért kifizetődőbb, ha ceruzával írok, majd otthon átmásolom. A jegyzet így átláthatóbb, rendezettebb és logikusabb lesz. Könnyebben kiegészíthetem az órai vázlatomat a tankönyvben talált adatokkal. Én mindenképpen tudom ajánlani nektek ezt a módszert, de ez sem mindenkinek jön be. 

3. Tanulj másokkal!

Nem véletlenül találták ki a csoportmunkákat. A társas tanulás során alkalmatok nyílik hangosan gondolkodni, kérdezni és együtt átrágni magatokat a kérdéseken. Van, akinek könnyebb így, akár kérdés-válasz formájában tanulni, mint újra és újra átolvasni a jegyzetet vagy a tankönyvet. Lehet próbálkozni kisebb-nagyobb csoportokban vagy akár szemtől-szembeni tanulással is. Ez a módszer amellett, hogy segít azoknak, akiknek el kell magyarázni az anyagot, lehetőséget ad azoknak is a tanulásra, akik tanítással, hangos eszmefuttatásokkal tudják megérteni, miről van szó. 


4. Olvass hangosan!

Vannak, akiknek nehezebb úgy megérteni egy szöveget, ha magukban olvassák. Ennek kiküszöbölésére nincs nagyon más mód a folyamatos fejlesztésen kívül, csak az, hogy hangosan olvasson. Ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy jobban figyeljen a tagolásra, a hangsúlyokra, ezzel is mindjobban elemezve a szöveget. Ha kell, a vastag betűs és más lényegesebb dolgokat ismételt meg többször. 

5. Széljegyzetek

Számomra különös, de ismerek olyat, aki szerint tényleg hasznos az a módszer, hogy a tanár által mondott dolgokat nem külön füzetbe, hanem a tankönyv szövege mellé írja, így az összes fontos információ egy helyen található. Ebben az esetben nem kell lapozgatni, keresgélni, hanem minden ott van egyben. A helyhiány viszont néha probléma lehet, de ezt könnyű orvosolni: használj post iteket!


6. Tanulókártyák


Körülményes és időigényes módszer, de külföldön nagyon népszerű. Az anyagot külön lapokra írják, így egyszerre csak egy dologgal kell foglalkozni, nem kell lapozgatni sem. Könnyen hordozható, átlátható, és ha ügyesen csinálja az ember, akkor egy kis kirakósjáték keretében össze lehet őket rakni, hogy az egész anyagot megnézhesse az ember. Szerintem ez évszámoknál és kifejezéseknél lehet hasznos, de én nem szoktam ezt alkalmazni. 


7. Rajzolj!

A vizuális alkatok számára kézenfekvő lehet ez a módszer: ha egy bonyolultabb folyamatot vagy valami ilyesmit szeretnél megérteni, akkor próbáld meg lerajzolni. Az ábrák még az olyan kétbalkezeseknek is sokat szoktak segíteni, mint én, nemhogy azoknak, akik fogékonyak ezekre a dolgokra. 

Ti hogy szoktatok tanulni? Van olyan módszer, ami bevált nektek? 
Üdv: Kriszti :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)

Sorozatajánló - My mad fat diary

Sziasztok! A mostani sorozatajánlót csak az első évad alapján írom meg, és nem csak azért, mert még nem tudtam végignézni (lehasználtam az adatforgalmat mindenhol a házban), hanem azért is, mert maximálisan biztos vagyok abban, hogy a következő két évadot is imádni fogom. 

Fandom, ship, canon avagy legyünk fangirlök együtt!

Sziasztok! Kriszti vagyok, 17 éves és fangirl. Legalábbis félállásban biztosan. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mi tesz valakit fangirlé és az is kérdéses, hogy mitől lesz valaki könyvmoly. Tulajdonképpen annyira szubjektív minden ilyesmi, hogy inkább kívülállónak tekintem magam, meg amúgy is: miért kéne mindent és mindenkit kategorizálni? Az viszont igaz, hogy néha nem árt, ha egy kicsit elrendezzük magunkban a dolgokat. Mielőtt még abba a hibába esnétek,  hogy netán egy kedves kis oktató jellegű bejegyzéssel érkeztem, figyelmeztetek mindenkit: ez a poszt elsősorban arról szól, hogy mit gondolok én azokról a dolgokról, amik egy fandomban teljesen természetesek és/vagy amikről folyton megy a vita. Essünk is neki, mert ez egy hosszú-hosszú bejegyzés lesz! Lényeges megemlíteni, hogy a következő kifejezések többnyire a fanfictionökre jellemzőek, de sokszor használatosak azok körében is, akik például nem írnak vagy olvasnak ilyet, csak szeretnek egy-egy sorozatot/könyvet st