Ugrás a fő tartalomra

KÖNYVAJÁNLÓ Jeanne Birdsall: A Penderwick lányok

Sziasztok!

Még a 2016-os könyvkihívás okán kerestem meg ezt a könyvet. Az egyik feladat az volt, hogy olvass el egy National Book Award nyertes könyvet. Mivel fogalmam sincs, hogy mit jelent ez a díj, rengeteget kellett kutakodnom, hogy találjak valamit, amit még el is olvasnék. Végül rátaláltam A Penderwick lányokra, ami végül bent volt a könyvtárban is. 


Információk

Az író

Jeanne Birdsall, amerikai író 1951-ben született. Tíz éves korában döntötte el, hogy író lesz, azonban egészen 41 éves koráig az álma nem vált valóra. Fotósként dolgozott, mígnem 44 éves korában debütált első regényével, A Penderwick lányokkal, ami megnyerte a National Book Awardot is.



A könyv

Eredeti cím: Penderwick sisters
Műfaj/Kategória: ifjúsági regény
Korhatár: -
Szemszög: E/3
Kiadó: M-érték
Eredeti kiadás éve: 2005
Magyarul megjelent: 2007
Fordította: Bíró Júlia
Ár: ? 
Oldalszám: 272
Molyértékelés: 88% (23 csillagozás)
Fülszöveg:
"Nyári ​​történet négy nővérről, két nyúlról és egy nagyon érdekes fiúról. A lányok négyen vannak, s bár nagyon különböznek egymástól, igazi testvéri összetartás van közöttük. Rosalind megbízható és gyakorlatias, Skye makacs és „az igazság bajnoka”, Jane álmodozó és regényt ír, a kis szégyellős Betty pedig egy lépést sem tenne a hátára erősített pillangószárnyak nélkül. Amikor a lányok nyaralni mennek az őket rajongásig szerető apjukkal, hatalmas a meglepetés: a várt barátságos, de mégis rozzant házikó helyett egy igazi vidéki kastélyban találják magukat. Hamarosan felfedezik a vadul burjánzó kert minden zegét-zugát, a padlás kincseit, a szelíd nyulakat és a kedves házvezetőnőt, aki a környék legfinomabb kalácsát süti. Ám az igazi meglepetés a birtok tulajdonosának fia, aki belevaló társuk lesz a kalandokban. A beképzelt és rideg tulajdonosnő koránt sincs úgy elragadtatva a lányoktól, mint a fia. Folyton arra figyelmezteti őket, hogy lányoknak mi való és mi nem. A szabályokat persze ő állítja fel. A lányok igyekeznek, de valami miatt mindig bajba kerülnek. De hát mit ér a nyaralás kalandok nélkül. Ezt a nyarat a négy Penderwick lány sosem felejti el."
A véleményem

A történet

Édesanyjuk tragikus halála után a négy lány gondját botanikus apjuk viseli. Nem könnyű ám velük, ezért is jelent nagy segítséget Penderwick úr legidősebb lánya, Rosalind, aki felelősségteljes és gondoskodó, azonban a kamaszkor kezdi egyre inkább megváltoztatni. Skye őszinte és hirtelen haragú, van is baj vele elég. Éppen az ő baklövése hozza össze őket a gonosz szomszédasszony szerethető kisfiával. Jane igazi író, olykor kissé excentrikus, érzékeny, de a fantáziája határtalan. Betty imádja az állatokat, az idegeneket azonban már nem kedveli annyira. Ők négyen olyan kalandokba keverednek, amelyek akár gyökeresen meg is változtathatják az életüket.

Ezt a történetet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Ha a Sherlock, Lupin és én című sorozatra azt mondtam, hogy bájos, akkor igazán nem tudom, mi a megfelelő szó A Penderwick lányokra. Egyszerűen fantasztikus, milyen könnyed, humoros és hétköznapi egyszerre, miközben egészen beszippantja az embert. A klisék és a botlások gyakran előjönnek a könyvben, átlagos történetek imádnivaló köntösbe burkolva.

A karakterek

Rosalind vállán nagy a teher, hiszen három húgára kell vigyáznia egészen kiskorától fogva. Édesapja engedékeny, jólelkű férfi, de a nevelésre nem különösebben alkalmas. A legidősebb lánynak szinte egyedül kellett megbirkóznia édesanyja halálával, miközben kézben kellett tartani a testvéreit is. Nem csoda hát, hogy a kamaszkor határán Rosalind beleesik egy nagyszívű, helyes, de főképp idősebb fiúba.

Skye-ra feleannyi feladat nem hárul, mint nővérére, ami szerencse, ugyanis sokkal sértődékenyebb és megbízhatatlanabb, mint Rosalind, ugyanakkor fő erénye az őszinteség. Jó szándékú lány, akit főként a hirtelensége sodor folyton bajba.

Jane kedves és vidám, könnyen megtalálja a hangot az emberekkel, de szívesebben él abban az álomvilágban, amelyet elképzelt magának. Hőse Sabrina Starr, aki minden helyzetből képes kivágni magát.

Kinek ajánlom? 
- aki egy kis kikapcsolódásra vágyik
- aki amúgy a célcsoport: 10-14 éves

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzést :) Ti szerettek kikapcsolódásként gyerekkönyveket olvasni? Mit gondoltok, egy felnőtt számára is lehet élvezhető egy egyszerű történet, egy mese? Véleményeiteket, gondolataitokat, észrevételeiteket írjátok meg kommentben! 
Üdv: Kriszti :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)