Ugrás a fő tartalomra

My Mad Fat Diary Könyves Tag

Sziasztok!

Millió éve volt, hogy utoljára book taggel érkeztem. Mostanában nemigen tudtam magam rávenni arra, hogy ilyesmivel foglalkozzak, viszont most hirtelen kedvet kaptam hozzá. Ne gondoljátok, hogy piszkozatban nincs a gépen körülbelül harminc másik book tag, csak mert én úgy döntöttem, hogy csinálok egy sajátot. Ugyanis a következő egy általam kreált book tag, remélem tetszeni fog nektek :) Ha kedvet kaptatok rá, töltsétek ki ti is!


1. Rae - Egy szomorú történet, amit nem tudsz letenni

Természetesen Gayle Forman Ha maradnék című könyve a tökéletes válasz. Számomra ez a könyv megtestesíti a legszebb, legszomorúbb és egyben legreálisabb szerelmi történetet. A vége ugyan lezáratlan marad, de olyan érzelmeket indít meg az emberben, hogy utána még egy fél órára még az életfunkciók is leállnak. Ráadásul végig szenvedünk a kegyetlen bizonytalanság miatt, amitől még fájdalmasabb lesz az egész. (Ja, és én még a film előtt olvastam, jóval azelőtt, hogy népszerűvé vált volna.) 

Fülszöveg:
"És te hogyan döntenél?
Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.
Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.
Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.
Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?"

2. Finn - Egy könyv, amit legszívesebben magadhoz ölelnél, és sosem engednél el

Hm, nehéz kérdés: létezik-e vajon olyan könyv, amit addig ölelgetnék, mint Finnt? Némi töprengés után azt kell mondanom, hogy igen, létezik. Agatha Christie szerintem legzseniálisabb könyve Az ABC-gyilkosságok, amelyre ha bárki rosszat mer mondani, én kitérek a hitemből. Lehet, hogy csavaros megoldása van A tíz kicsi négernek és hogy meglepő a vége a Gyilkosság az Orient Expresszennek, de Az ABC-gyilkosságok, na az, egyszerűen fantasztikus. Ha bűnöző lennék, tuti használnám a módszert. 

Fülszöveg:
"A ndroverben Alice Ascher az áldozat… B exhillben a bájos Betty Barnard…
C hurstonban Sir Carmichael Clarke-ra csap le ABC, a titokzatos gyilkos!
D e ki lesz a következő?…
E setleg mégis megakadályozza a bűnténysorozatot Hercule Poirot, a zseniális magándetektív?
G yilkosság a trafikban, a tengerparton, a parkban és a moziban…
H ány betűje van az ABC-nek?
I deje volna már, hogy a rendőrség tegyen valamit!
J öhet-e még ezek után újabb meglepetés?
K i keríti kézre a titokzatos ABC-t?
L egyen nyugodt a Nyájas Olvasó:
M ég mielőtt az ABC elfogy,
N yugvópontra ér a nyomozás is!
O lyan eredménnyel, amilyet senki más nem produkál, mint
P oirot, a zseniális magándetektív!"

3. Chop - Egy foghíjas könyv

Sok olyan könyvet ismerek, amiben nincs kellő erő, izgalom, érzelem vagy tudatosság. Nehéz egyet kiválasztani ezek közül, azonban ha mindenképpen választanom kellene, akkor Agnes Martin-Lugand  A boldog emberek olvasnak és kávéznak című művét említeném meg. Véleményem szerint ebben a könyvben rengeteg a hiány, főleg, ha érzelmekről, cselekményről, leírásokról vagy humorról van szó. Az érem másik oldala viszont az olyan könyv, amely több körülírással elvesztené a hitelességét és az általa hordozott értéket is. Ez számomra A zuhanás sokkja. 

Fülszöveg: 

Agnes Martin-Lugand: A boldog emberek olvasnak és kávéznak
"Diane két embert szeretett a világon. A férjét, Colint és a kislányukat Clarát. Amikor a sors egy nap mindkettőjüket örökre elveszi tőle, úgy érzi, minden megfagyott körülötte. Az emlékek között tévelyegve sehogy sem találja a visszautat az életébe…
Legjobb barátja unszolására egy kis írországi faluba menekül, ahol ismeretlenek között kezd új életet. Nem a boldogságot keresi, és nem is a szerelmet, csak megnyugvást és megerősítést, hogy érdemes küzdenie, hogy van folytatás…
Arra álmaiban sem gondol, hogy a csend és magány helyett az élet sűrűjében találja magát, egy különös férfi pedig igyekszik felforgatni az életét, miközben újra kell gondolnia mindazt, amit biztosnak hitt…
Agnès Martin-Lugand regénye szinte a semmiből söpört végig Franciaországon. A hetek alatt a sikerlisták élére ugró könyvből több mint 300 ezret adtak el, a női olvasók pedig világszerte a szívükbe zárták a gyászból kigyógyuló Diane karakterét."

Nathan Filer: A zuhanás sokkja
"A ​történetet Matthew meséli el, aki imádott bátyja halála óta küzd a skizofréniával. Matthew sorsát gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Megtudhatjuk, miként süllyedt tudathasadásos állapotba Down-kóros testvére elvesztése után, miért és milyen mértékben okolja magát a tragédia miatt, mi okból hagyja ott a valóságot, s miért menekül képzelete világába.
Filert a regény megírásához saját tapasztalatai vezették: tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben. A fiatal korosztálynál tapasztalható elmebetegségek egyre súlyosabb gondot jelentenek napjaink társadalmában e mű gondolkodásra késztet, és talán kinyitja a szívünket a lelki betegségekkel nap mint napos harcot vívók felé.
E rövid leírás alapján szomorú, drámai történetet képzelhetünk el ám a fiatal angol író oly páratlanul viccesen, szórakoztatóan, annyi szeretettel és megértéssel adja elő e szívszorító történetet, hogy a kötet az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat.

4. Izzy - Egy aranyos könyv

Egyértelmű a válasz: Jeanne Birdsalltól A Penderwick lányok. A történet négy aranyos kislányról szól, akik nyaralni indulnak édesapjukkal és kutyájukkal. Humoros, izgalmas és megmosolyogtató történet, amit minden gyereknek és felnőttnek tudok ajánlani. 

Fülszöveg: 
"Nyári ​történet négy nővérről, két nyúlról és egy nagyon érdekes fiúról. A lányok négyen vannak, s bár nagyon különböznek egymástól, igazi testvéri összetartás van közöttük. Rosalind megbízható és gyakorlatias, Skye makacs és „az igazság bajnoka”, Jane álmodozó és regényt ír, a kis szégyellős Betty pedig egy lépést sem tenne a hátára erősített pillangószárnyak nélkül. Amikor a lányok nyaralni mennek az őket rajongásig szerető apjukkal, hatalmas a meglepetés: a várt barátságos, de mégis rozzant házikó helyett egy igazi vidéki kastélyban találják magukat. Hamarosan felfedezik a vadul burjánzó kert minden zegét-zugát, a padlás kincseit, a szelíd nyulakat és a kedves házvezetőnőt, aki a környék legfinomabb kalácsát süti. Ám az igazi meglepetés a birtok tulajdonosának fia, aki belevaló társuk lesz a kalandokban. A beképzelt és rideg tulajdonosnő koránt sincs úgy elragadtatva a lányoktól, mint a fia. Folyton arra figyelmezteti őket, hogy lányoknak mi való és mi nem. A szabályokat persze ő állítja fel. A lányok igyekeznek, de valami miatt mindig bajba kerülnek. De hát mit ér a nyaralás kalandok nélkül. Ezt a nyarat a négy Penderwick lány sosem felejti el."
5. Archie - Egy könyv, ami megmelengeti a szíved

Elnézést a szóviccért. Csak úgy jött.

Talán a 16. születésnapomra kaphattam az egyik barátnőmtől A szív mechanikáját, ami számára több szempontból is sokat jelent. (Egyrészt a párkapcsolata miatt, másrészt pedig azért, mert egy francia rocker írta, Mathias Malzieu) Nagy érdeklődéssel vágtam neki, mert tudtam, hogy ezt a bizonyos barátnőm nem olyan kukacoskodó, mint én; a profizmus és a hozzáértés mellett inkább a könyv által kiváltott érzelmekre összpontosít. (Hát, azt hiszem, ő inkább beillik könyvmolynak, mint én.) Nagyon meglepett, hogy milyen erős hatást gyakorolt rám. Nemcsak gyönyörű, de fájdalmas és megható könyv ez. 

Fülszöveg: 
"Úgy ​szeretjük egymást, mint két megelevenedett gyufa. Nem beszélünk, lángra gyúlunk!
1874-ben, minden idők leghidegebb napján, mikor a paranormális kutyahidegben a szökőkutak is jégcsokorrá dermednek, Edinburghban Madeleine, a bába, gyógyító csodadoktor, a számkivetettek istápolója egy megesett rosszlány gyermekét segíti világra. A veszett hidegben az újszülött szíve megfagy, Madeleine pedig hirtelen ihlettel egy óraszerkezetet ültet be helyette.
A kis Jack selejt portéka, ráadásul különösen kényes is: hogy életben maradhasson, meg kell tanítani, hogyan bánjon a szívével, az ön- és közveszélyes, hegyes mutatókkal, de legfőképpen arra, hogy a szerelem végzetes lehet a számára. Ám az óramű-szívnek sem lehet parancsolni, Jack a leheletfinom Acacia táncosnő rabja lesz, fél Európán át követi, mint az árnyék, megvív érte száz veszéllyel, versenyt fut a könyörtelen idővel, amely belülről emészti…
Mathias Malzieu francia rockénekes romantikus, fanyar meséjét egyszerű nyelven, bizarr ötletekkel megbolondítva, mintegy fapofával meséli el nekünk – szinte rajzfilm, képregény, ám mégis irodalom."

6. Chloe - Egy történet, amit utáltál és szerettél is

Talán Eve Ainsworth 7 nap című könyve az, ami ehhez a ponthoz a legjobban illik. A történet egyszerűen zseniális: egyszerre mutatja be a zaklató és a zaklatott lelki világát és környezetét, ennek köszönhetően tehát mindkét nézőpontból végigkísérhetjük az eseményeket. Nagyon fontos, hogy lássuk az érem mindkét oldalát, hogy ne ítélkezzünk úgy, hogy nem ismerjük más háttértörténetét. A nemtetszésemet a zárással vívta ki, ami pszichológiailag hiteltelen volt, a vége tündérmesébe illő fordulatot vett. Nem jó ez így sehogy sem. 

Fülszöveg:
"Egy hét elég, hogy megforduljon a világ! A szép és népszerű lány, Kez tör előre a maga útján, nem érdekli, kit bánt meg, kit tapos el közben, sőt még élvezi is, ha uralkodhat mások felett. A kövérkés, ügyetlen Jess tökéletes célpont. De Jess váratlanul szövetségesre talál egy srácban, aki támogatja és kiáll mellette. Akkor mi a probléma? Hogy a fiú nem más, mint Kez barátja.
Eve Ainsworth tűpontosan írja le az iskolai zaklatás folyamatát, váltogatva a támadó és az áldozat nézőpontját. A 7 nap minden szépítés nélkül, de együttérzéssel és mély emberismerettel tárja föl mindkét főszereplő érzéseit és indítékait."
7. The Gang - Egy könyv, amiben egy erős csapat játszotta a főszerepet

Lássuk csak! Kapásból természetesen a Harry Potter-sorozat jut eszembe, ahol Harry, Ron és Hermione csupán ideiglenesen szétválasztható csapatot alkot. Ennek a könyvsorozatnak az érdemeit felesleges felsorolnom, ugyanis ezer és egy oldal, csoport és fanficiton létezik, amely ezzel foglalkozik. Csak annyit mondok: ki ne hagyjátok! 

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzésemet! Ti mit válaszolnátok a kérdésekre? Ha kitöltitek, nyugodtan küldjétek el a lineket :)
Üdv: Kriszti 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

15 dolog, amit csak az Odaát fanok értenek

Sziasztok! Mostanában méltatlanul hanyagoltam a Sherlockot és az Agymenőket is (oh, istenem, ne tudjátok mekkora bűntudatom van emiatt. még a 9. évadot sem láttam, pedig mióta kijött már!), viszont annál több időm volt az Odaáttal foglalkozni. Összeszedtem hát néhány dolgot, amit tényleg csak azok érthetnek, akik nézik a sorozatot, illetve amelyek kiakasztanák azokat, akik nem. Tulajdonképpen sírva rohannának szentelt vízért meg papért, hogy na akkor kezdődjék az ördögűzés, míg mi halálos nyugalommal várnánk, míg a két Winchester vagy a Pokol Királya meg nem jelenik reverendában. A szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem túlzok...

Sherlock Holmes összes ingyen

Sziasztok!  A mai bejegyzésben szeretnék segédkezet nyújtani mindenkinek, aki Sherlock Holmes rajongó, és sajnos nincs lehetősége arra, hogy megszerezze Doyle eme gyűjteményét (Hogy ki adhatta el ezt a kincset, nem tudom, de ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte.) Ennek a második kötetét azonban már tényleg nem lehet sehol sem megtalálni, ami szerintem nemcsak engem kerget őrületbe. És az még csak hagyján, hogy egybe nem lehet megkapni ezeket a novellásköteteket, de önálló kiadásban sem fellelhető egyik sem. (Na jó, ez nem teljesen igaz: A sátán kutyája című ismert darabot meg lehet venni, de A félelem völgyét már nem, továbbá a Sherlock Holmes esetnaplóját és a Sherlock Holmes: Az utolsó meghajlást sem.) . Úgy sejtem, ilyenből akad bőven, ugyanis én speciel tűvé tettem az egész világot a Sherlock Holmes összes története I. című darabért, és így is egyetlen egy darabot találtam belőle, méghozzá antikváriumi példányt. Miután hónapokig gyötrődtem azon, h

100 kérdés TAG

Sziasztok! Most egy kimerítően hosszú és nehéz taggel jöttem, gondolván, szeretnétek megtudni rólam olyan információkat, hogy éppen mit hallgatok, vagy hogy láttam-e már szellemet. Ugye izgatottak vagytok? Én mindenképpen, hiszen soha nem akartam elárulni nektek, hogy három év múlva tizenkilenc leszek. (Hallom a döbbent kiáltásokat.)